Урсула фон дер Лайен: „Най-сурови санкции“ срещу Русия в отговор на „варварската атака“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори по време на изявление относно атаката на Русия срещу Украйна в Брюксел на 24 февруари.

Това съобщава cnn.com.

Председателят на Комисията на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен обеща да „отслаби икономическата база на Русия и нейния капацитет за модернизация“ след „варварската атака“ на Москва срещу Украйна.

Ще замразим руските активи в Европейския съюз и ще спрем достъпа на руските банки до европейските финансови пазари“, каза Фон дер Лайен пред репортери в четвъртък.
„Осъждаме тази варварска атака и циничните аргументи, които се използват, за да я оправдаят.

Фон дер Лайен каза, че ще представи „масови и стратегически“ санкции срещу Русия за одобрение по-късно днес.

„Тези санкции са предназначени да нанесат тежък удар върху интересите на Кремъл и способността им да финансират война. И знаем, че милиони руснаци не искат война“, каза тя.

„Няма да позволим на президента Путин да замени върховенството на закона с върховенството на силата и безмилостността“, каза тя, „Украйна ще надделее“.

Говорейки заедно с фон дер Лайен, върховният представител на ЕС Жозеп Борел каза, че наказателните мерки от 27-членния блок срещу Русия ще бъдат „най-суровият пакет от санкции, който някога е бил прилаган“.

Източник: Petel.bg