Урсула фон дер Лайен призова всички в ЕС да дадат оръжия на Украйна

Следващият шести пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия ще бъде насочен срещу банковия и петролния сектор.

Това заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю за германския вестник „Билд ам зонтаг“, предаде Ройтерс.

„Гледаме по-навътре в банковия сектор, особено Сбербанк, която държи 37% от него. Разбира се, има и енергийни въпроси“, посочва Фон дер Лайен.

Досега Европейският съюз не включваше сред санкционираните най-голямата банка в Русия, тъй като тя заедно с Газпромбанк е един от основните канали за заплащане на руския петрол и природен газ, който страните от Европейския съюз закупуват, въпреки конфликта в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Урсула фон дер Лайен добавя, че Брюксел работи по „умни механизми“, така че петролът също да може да бъде включен в следващите санкции.

„Това, което не бива да става, е (руският президент Владимир) Путин да получава още по-високи цени на други пазари за доставки, които иначе биха отивали към Европейския съюз“, посочва Фон дер Лайен и добавя: „Най-големият приоритет е да намалим приходите на Путин“.

Германските издания цитират още от интервюто на Фон дер Лайен и призива й страните от ЕС бързо да доставят оръжие на Украйна.

„Само така Украйна може да оцелее в борбата си за отбрана от Русия“, казва председателят на ЕК.

По думите ѝ на страната трябва да се даде това, от което тя се нуждае за отбраната си.

Източник: OFFNews