Урсула фон дер Лайен: Украйна ще излезе от войната като по-силна и модерна страна

Шефът на ЕК даде кураж на Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник по време на речта си на конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано, Швейцария, че страната е в състояние да излезе „по-силна отпреди руската инвазия“.

В донорската конференция за Украйна в швейцарския град Лугано участват представители на около 40 страни и международни организации, пише bgonair.bg.

Тя отбеляза, че ЕС „има специална отговорност и стратегически интерес да застане до Украйна“ и че ще ѝ помогне по време на нейното възстановяване, и въпреки че предизвикателствата са огромни, те не са непреодолими“.

Председателят на ЕК смята, че Украйна може да излезе от тази война по пътя към по-силна и по-модерна държава“.

Урсула фон дер Лайен посочи, че тя и германският канцлер Олаф Шолц, в тясно сътрудничество с международни партньори, ще организират международна конференция на високо ниво след лятото, за да гарантират, че парите на инвеститорите ще бъдат изхарчени ефикасно и ефективно по време на процеса на реконструкция.

Европейският съюз ще създаде платформа за възстановяване, за да координира възстановяването на Украйна след войната ѝ с Русия, подчерта Фон дер Лайен и добави, цитирана от БНР, че платформата ще се използва за картографиране на инвестиционните нужди, координиране на действията и канализиране на ресурсите.

Платформата ще обедини държави, институции, частния сектор и гражданското общество. Тя ще включва и международни организации като Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

Европейската инвестиционна банка, която предлага създаването на „доверителен фонд ЕС – Украйна“, който да управлява разходите по целевите проекти с до 100 милиарда евро инвестиции.

„От началото на войната Европейският съюз е мобилизирал около 6,2 милиарда евро финансова подкрепа и ще дойдат още средства за средносрочното и дългосрочно възстановяване“, каза председателят на ЕК.

Европа има специална отговорност и стратегически интерес да бъде на страната на Украйна, добави тя.

„Целта на Кремъл е военното, политическо и икономическо унищожаване на Украйна. Русия иска да подкопае самото съществуване на Украйна като държава. Ние не можем и няма да позволим това да се случи“, завърши Фон дер Лайен.

Източник: Petel.bg