US генерал: Трябва да отрежем и завземем Крим и на Путин ще му дойде краят

Според генерал-лейтенант Кийт Келог, бивш изпълнителен секретар на Съвета за национална сигурност на САЩ, изходът от войната ще се определи в Южна Украйна.

Той съветва въоръжените сили на Украйна да съсредоточат значителни усилия в района на Херсон и след това да завземат Крим.

Кийт Келог, пенсиониран генерал-лейтенант от армията на САЩ, смята, че ако украинските войски успеят да окупират Крим и да се задържат там, това ще бъде стратегическо поражение за руските войски и ще доведе до падането на режима на ръководителя на Кремъл Владимир Путин. Това съобщава Fox News, цитиран от украинския Фокус.

В почти всяка война инициативата преминава от единия към другия. Сега инициативата е на страната на Украйна, въоръжените сили на Украйна върнаха значителни територии, но в същото време около 20% от Украйна все още е окупирана. В същото време Келог отбелязва, че руснаците са загубили много оборудване, техните много части вече са победени, моралът на войниците е нисък, а командването не е достатъчно компетентно. Всичко това трябва да тревожи Путин.

„Но ето най-важното и аз съм убеден в това… Погледнете на юг! Всичко ще се реши там. Около Херсон, Николаев. полуостров, тогава, мисля, руската армия ще падне и след стратегическо поражение, И Путин ще падне“, каза генерал-лейтенантът.

„На мястото на украинците сега бих положил значителни усилия в района на Николаев, Херсон, бих се опитал да затворя тази пропаст, да отрежа Крим, да го завзема и така да върна тази част на страната, която беше подарена през 2014 г. И мисля, че тогава ще видим, че режимът на Путин е към края си“, обясни експертът.

Кийт Келог е пенсиониран генерал-лейтенант от армията на САЩ, който ръководи въпросите на отбранителната политика по време на президентството на Доналд Тръмп. От 2017 г. е изпълнителен секретар на Съвета за национална сигурност, а по-късно е съветник на президента по въпросите на националната сигурност. Келог участва във войната във Виетнам и американското нахлуване в Гренада през 1983 г.

Превод: БЛИЦ