Усещането за безпомощност на държавата е в основата на напрежението в Габрово

Впечатленията за безпомощност и незаинтересованост на държавата, водещи до безнаказаност, са в основата на напрежението в Габрово.

Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов.

По думите му не става въпрос за режисирани събития, а за опити на различни среди, фактори, групи и партии да се възползват от ситуацията.

„Имаше много такива примери, нека си спомним случая във Войводиново наскоро. Тогава също лидерът на една от управляващите партии каза силни думи, но виждаме, че тези спорадични ПР акции нямат резултат. Големият въпрос е за сериозната, добре обоснована и последователно прилагана политика на държавата спрямо ромското малцинство и особени негови характеристики – престъпността, неграмотността, изключването и бедността. Това не се решава със спорадични мерки. Има поне десет такива примери през последните 10-15 години. Виждаме, че напротив – положението се влошава“, отбеляза проф. Александър Маринов.

Той не изключи възможността най-пострадалите страни от темата с апартаментите да се възползват от ситуацията в Габрово, за да замъглят скандала с имотите.

Темата с апартаментите на властимащите се банализира и разширява до абсурд, обясни проф. Маринов.

По думите му „Апартаментгейт“ не трябва да се превръща в масов проблем на обществото.

Оставките не играят ролята на обществен успокоител, обясни политологът, като добави, че хората искат компетентно и безпристрастно разследване без намеса на властови чадър.

Под силен протестно-наказателен вот на фона на висок емоционален градус ще протекат евроизборите през май, прогнозира проф. Александър Маринов. По думите му предизборната кампания е жестока не защото използваните средства са грозни, а защото обществото вече мери с друг аршин.

Лавината от скандали може да повиши активността на европейските избори и да я насочи срещу тези, които обществото смята за виновни, обясни политологът.

БСП е партията, която разчита много повече на наказателния вот, отколкото на набирането на собствена убедителна позиция, уточни той, като добави, че това може да донесе тактически, но не и стратегически резултат на левицата.

„Ако просто само се разобличават безобразията, това ще има временен ефект. Предполагам, че ще се наблюдава отлив от ГЕРБ и ще има прилив към БСП. Ако допуснем, че левицата спечели както европейските, така и вероятните предсрочни парламентарни избори. Какво обаче следва после? Какво ще промени БСП в цялата уредба, така че тя да не позволява подобна масова злоупотреба с власт? Сега има общи декларации – ще посмени закона и ръководителите. Нужни са конкретни мерки, не само смяна на ръководителите на антикорупционната комисия. Това е болест, която е засегнала цялата държава и тя се нуждае от комплексно, радикално хирургично лечение“, обясни проф. Александър Маринов.

Той припомни, че отдавна предсрочните избори изглеждат неизбежни, защото сривът на доверието в управлението се задълбочава. Колкото повече време минава, толкова по-тежки ще бъдат резултатите за управляващите, добави политологът.

Източник: Епицентър.бг