Уволниха млад висшист, след като споделил, че получава заплата от 388 лв. във Фейсбук

Рехабилитатор е уволнен, след като сподели какво е месечното му възнаграждение в социалната мрежа „Фейсбук“.

Месут Юркюш от село Хаджидимитрово е млад мъж, който иска да работи и да се развива в родната България.

След като завършва висшето си образование започва да си търси работа по специалността, при което се спира на държавно предприятие в Павел баня.

На 12.03.2019 година е сключен договор за назначаване. Обявеното в него основно трудово възнаграждение е 600 лева. Когато го видял младият специалист се поколебал дали да разпише и дали си струва да започва работа там, но от ръководството го уверили, че на втория-третия месец заплащането му ще бъде увеличено. Разбира се, тази уговорка е останала само устна.

Близо 4 месеца по-късно, на 3-ти юни, Месут Юркюш сподели в социалната мрежа „Фейсбук“ унизително ниската си заплата – 388 лева за един месец труд като рехабилитатор, на осем часов работен ден по график.

„Срам ме е да работя по специалността“, пише уволненият младеж.

Законово предприятието има пълно право да прекрати трудовите отношения между страните.

По непотвърдена информация, колегите на Месут получават по-добро заплащане, дори са назначени с по-високо първоначално възнаграждение.

Много хора го подкрепят в решението му да покаже и да не изтрива споделения фиш, казвайки, че няма смисъл да „работи без пари“. Според десетки заплащането е „подигравка, а не възнаграждение“ и го съветват да потърси професионална реализация зад граница, където трудът се уважава и цени.

Месут Юркуш ще остане в родината си. Той е убеден, че всяко зло е за добро и няма да се откаже в търсенето на работа в България.

Източник: Dunavmost.com