В България чиновниците взимат повече от работещите за частници, което го няма никъде другаде по света

С 66% по-високи са заплатите на софиянци, сравнени с тези на живеещите в останалите области на страната.

Средното възнаграждение в столицата е 1513 лв. според данни на Националния статистически институт (НСИ).

Данните на НСИ показват, че само в осем области на страната заплатите са над 1000 лв. Жителите на София-област се нареждат на второ място след тези от столицата. Тяхната средна изчислена заплата е 1153 лв.

Според финансиста Мика Зайкова е естествено хората в София да взимат по-високи заплати, защото тук са концентрирани доста голяма част от държавните институции.

„В София са всички държавни структури – тук е парламентът, министерствата, БНБ и всички други агенции. Например заплатата на шефа на „Топлофикация“ е петцифрена. В целия свят заплатата в частния сектор е по-голяма от тази на държавните служители. В България обаче е обратно – тук чиновниците взимат повече от работещите за частници“, обясни Зайкова в „България сутрин“.

По думите ѝ не е хубаво 40% от БВП на страната ни да се сформира в столицата, защото това показва, че няма изградена инфраструктура и останалите градове в страната изостават в своето развитие.

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че заплатите в София са доста по-високи от останалите градове, защото тук се вливат множество чуждестранни инвестиции.

„Голямата конкуренция в столицата увеличава заплащането, защото всяка фирма се бори за най-добрите специалисти. Основната причина за тази висока бизнес активност са чуждите инвестиции“, допълни експертът.

Източник: Petel.bg