В България, кризата за едни свършва точно когато сложат маските на политиците

Всяка сутрин се гледате в огледалото, измивайки си очите, но никога не сте си задавали въпроса, защо ходим с маските по цели денонощия, защо забравихме да ги свалим преди двадесет и осем години и да се погледнем без тях, кои точно сме.

Помните ли прехода, помните ли групировките, помните ли политиците на прехода, който в България явно никога няма да свърши и прав е бил Чудомир, да напише преди повече от сто години:

“ – Кажи ми брате, кога ще свърши тази криза, че и ние Българите да поживеем като хората?“

Прав е бил, защото в България, кризата за едни свършва точно когато сложат маските на политиците. Незнайно как и защо, но някои хора изведнъж решават да бъдат нещо повече от останалите и да им обясняват как и защо трябва да ги слушат и да им правят правилата по които да живеят в държавата. Така било демократично, защото когато маската ти е по – лъскава, а на челото и пише политик хората трябвало да те избират, за да ги управляваш, що за Демокрация е това и кой точно е измислил партиите, отдавна се чудя, но не това е важното за България, а онези в задкулисието които никога не свалят маските.

Те ти се усмихват, галят те докато си им удобен, дават ти лъскава маска с надпис политик и започват да те употребяват, дотогава докато хората видят, че зад маската седи само един посредствен човек и боята по маската му се лющи по – бързо и от тази подложена на екстремни метереологични условия. Но пък и в политиката и метереологията, някои процеси са необратими като бури и урагани, които понякога така се развихрят, че дори изчезват хора.

Но да се върнем на маските в последните тридесет години, зад които едни посредствени хора си помислиха, че са политици и зад които толкова глупости се сътвориха в нашата държава, че над 2,5 милиона Българи вместо да си носят всеки ден маската на щастливи граждани, решиха да ги изхвърлят около Терминала на летището и да хванат неизвестна посока. Толкова много глупости се сътвориха, че допуснахме хора, които по родствена и наследствена линия винаги са били свързани с комунизма да яхнат идеята на Демокрацията и да ни обясняват, как трябвало да сме Солидарни с решенията на Европа и САЩ, така както техните майки, бащи, баби и дядовци ни обясняваха с патос как трябва да сме лоялни на Русия цели четиредесет и пет години. Но нали сега е модно да имаш маска на европеец и да си солидарен с техните решения.

Питам се кога, ще си сложим маските на истински Българи, на онези, които не са губили битка на бойното поле, кога ще се наведем до земята, ще вземем шепа пръст от нея и ще захвърлим маските на лицемерието, завистта и алчността и ще започнем да си помагаме без да вярваме на хора с лъскави маски на които пише политик.
Маски, които нито им дават правото да бъдат безнаказани, нито им дава правото да се имат за по висше стоящи. Маски, които за съжаление в последните двадесет и осем години Българите всеки ден гледат хипнотизирани от екраните на телевизиите с национално покритие и макар да знаят, че всичко, което им говорят лъскавите маски е лъжи, не се решават да направят крачката да сложат маските на онези великите Българи – РЕВОЛЮЦИОНЕРИТЕ.

Атанас Калев, Фейсбук