В България няма независима журналистика

Чудя се дали не е време за национализация на професията „журналист“. Т.е. да се назначават определен брой чиновници със задължения на журналисти, и те да отразяват събития и да правят коментари. Гаранцията за независимост да е подобна та тази на разделението на властите – съдии, независими от парламент примерно. Държавната машина не работи добре, но до определена степен, със законови разпоредби, някаква независимост има.

Това което е сега в журналистиката, е пълно порно. Фактически няма пазарен модел за гарантиране на независимост. Приходи от тиражи на вестници няма. А телевизиите са зависими от рекламодателите си, които в общия случай са някакви паразити върху народа – банки, мобилни оператори и пр. Голяма част от приходите на медии идва от чужди фондации, т.е. те са част от някаква външна пропагандна машина.

Сравнена с всичко това, държавната машина всъщност работи доста по-добре и по-почтено.

В момента държавни журналисти са основно БНТ и БНР, и ми се струва, че точно там обективността е най-голяма. В частните медии просто от километри си личи кой за кого работи…

Разбира се, нека се прави разлика, между журналист и безсмислен служител в БНТ. В тази бюрокрация има хиляди служители, които не е ясно какво вършат. Имам предвид само чистите журналисти, вършещи работа, такива да се назначават.

Добри Божилов, Фейсбук