В Гърция дават 380 евро коледен бонус за пенсионерите, а в България – 20 евро

Гръцкото правителство реши да отпусне коледни бонуси от 380 евро на всички пенсионери, които получават пенсия под 850 евро на месец.

Така Гърция ще трябва да задели 617 млн. евро, за да може всеки един пенсионер с пенсия под 850 евро да получи коледен бонус от 380 евро.

Помощта за пенсионерите, които получават под 850 евро на месец, възлиза на общо 617 милиона евро. Така всеки един от тях ще получи по 380 евро за Коледа.

Въпреки, че това отпускане на коледни бонуси за пенсионерите не беше одобрено от Ангела Меркел, премиерът на Гърция Алексис Ципрас каза, че отпускането на тези пари не нарушава спасителната програма.

Според него икономическото развитие на страната не трябва просто да потвърждава статистическите данни, които са написани на хартия, а да излекува от кризата и да облекчи гърците, които през тези години направиха жертви в името на Европа.

В България пенсионерите също ще получат „коледни добавки“, но само тези, които са с до 300 лв. ~ 150 евро пенсия. Те ще получат по 40 лв. ~ 20 евро върху своите пенсии за Коледа.

За целта правителството е заделило 260 млн. лв., като от помощта ще се възползват 1,2 млн. български пенсионери.