В Кърджали президентът зачеркна ДПС от следващото управление: Без партии на статуквото!

Всички изгледи са, че управление ще има без партиите на статуквото, каквито са ГЕРБ и ДПС.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев при посещението си в Кърджали, предаде Агенция „Фокус“.

Така фактически президентът зачеркна ДПС от следващото управление, но в същото време заяви, че ще разчита на гласовете на ДПС, тъй като тези хора му били „приятели от детинство“.

„Ситуацията в страната може да се промени само по един начин. Когато нашите политически партии осъзнаят, че трябва да има диалог и компромис. Трябва да има общ поглед, насочен към бъдещето на България, а не към тяснопартийните интереси. Тогава ще имаме правителство. При по-предишния парламент дори нямаше желание за диалог. В последния парламент диалогът се случи, но се опита с управление на малцинството. Това няма как да се случи в парламент с 240 души. Вече е време за коалиция, която да осъзнае своя дълг,“ каза още Румен Радев.

Той изрази надежда, че ролята на общия диалог би довела до успех след следващите предсрочни парламентарни избори. Според Радев формацията на Петков и Василев „ще донесе раздвижване“ на политическата сцена.

Президентът коментира и регистрацията на БСП за изборите за нов държавен глава. Това било ясен знак, че социалистите ще застанат зад него.

„Това, че БСП се регистрира за участие във вота за президент, означава че мога да разчитам на тях. БСП следва устава си и процедурите“, обясни Радев.

Помолен да коментира дали оттегленото доверие на ДПС ще се отрази негативно на кампанията му за президентските избори, Румен Радев заяви, че Българската конституция не дели гражданите на етнически и религиозен признак и никоя партия няма правото да си присвоява гласа на хората, да ги разделя и да говори от тяхно име. „Всеки гражданин в нашата страна е свободен да изразява своето мнение и да дава гласа си по време на избори“, допълни държавният глава.

„Разчитам и на електората на ДПС, тези хора са ми приятели от детинство“, каза още Румен Радев, цитиран от БНТ.

По думите на президента, е закъсняло предложението за отстраняване от длъжност на председателя на Държавна агенция „Технически операции“ предвид скандалите с подслушвания през последната година. Румен Радев допълни, че предстои да се запознае с мотивите на правителството, с които то предлага да се издаде указ за прекратяване на правомощията на досегашния председател на агенцията.

В отговор на въпрос за обявеното днес решение на КПКОНПИ по отношение на члена на СЕМ Соня Момчилова, президентът призова да се прави разлика между назначаване и влизане в изпълнение на задълженията. „Когато Соня Момчилова е влязла в изпълнение на задълженията си като член на СЕМ, не е имала никакви обвързаности“, напомни държавният глава.

Радев отговори и на въпроси относно купуването на гласове.

„Купуването на гласове е позорно явление. Не може страна от ЕС да допуска това. Аз се надявам МВР и службите да излязат на брифинг и да разяснят механизмите, по които това се е случило на предишните избори“, каза той, цитиран от Нова тв.

По-рано през деня президентът Румен Радев проведе среща с областния управител на Кърджали Даниел Делчев. В рамките на разговора бяха обсъдени перспективите за развитие на региона, възможностите за стимулиране на инвестициите и увеличаването на работните места. Двамата поднесоха цветя на паметника на Апостола на свободата в центъра на града.

Държавният глава посети Регионалния исторически музей на Кърджали, където разговаря с граждани и връчи дипломи на световните шампиони от ученическата надпревара по волейбол.

Източник: Епицентър.бг