В Луганска народна република скоро ще се проведе референдум за присъединяване към Русия

Самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна може да организира скоро референдум за присъединяване към Русия.

Това съобщи днес лидерът на бунтовническия регион Леонид Пасечник, цитиран от местна медия, предаде Ройтерс.

„Мисля, че в близко бъдеще ще бъде произведен референдум на територията на републиката“, каза Пасечник. „Народът ще упражни висшето си конституционно право и ще изрази мнението си по въпроса за присъединяването към Руската федерация“.

Русия призна на 21 февруари т.нар. Луганска народна република и Донецка народна република за независими държави и нареди започването на „мироопазваща операция“ в региона. Това бе прелюдия към нахлуването на 24 февруари на руски войски в Украйна с мотива, че защитават тези сепаратистки територии, отбеляза Франс прес.

Луганск и Донецк се откъснаха от контрола на Киев през 2014 година. Оттогава жертвите във войната между украинските сили и сепаратистите са над 14 000.

След броени часове дойде и официалната реакция на Киев по повод това изявление. „Проведен от Русия референдум в окупираните украински територии не би имал никаква правна стойност и би предизвикал твърда реакция от страна на международната общност, задълбочавайки международната изолация на Москва“, предаде Ройтерс.

Източник: dariknews.bg