В многоскоростна Европа и сега, и в бъдеще България ще е „задната“ скорост

Информационни агенции и някои световни медии съобщиха, че Ангела Меркел е заявила, че европейските лидери могат да определят бъдещето на Европейския съюз на „различни скорости“ по време на срещата си през март в Рим.

В тази многоскоростна Европа и сега, и в бъдеще България ще е „задната“ скорост. Не защото „те“ са ни сложили там, а защото ние като народ и политическите ни лидери сме се хванали за нея и усилено я ръчкаме.

По този повод ще отбележа, че „срещата“ (среща според родните медии) на Радев с Меркел е била на крак и от няколко думи. На сайта на канцлерството такава среща не е отразена.

Направи ми впечатление, че на сайта на нашето президенство и на този на канцлера във връзка с официалното посещение на Радев в Германия на 6 февруари не е съобщено за евентуални разговори с Меркел. В предварително обявената програма със срещи, визити и прояви на канцлера засега 6 февруари не присъства като дата.
Искрено се надявам, че все пак разговор ще има, а онова, което визирах, е само дипломатически знак за евентуално дистанциране.

Григор Лилов, Фейсбук