В момента по-жестоко се наказва убийството на митничар, отколкото на бременна жена

Законодателството като качество и като количество се променя.

Има тенденция към повече казуистика, т.е. всеки един случай да бъде детайлно уреден и както казва един мой колега – правото вместо да бъде изкуство за справедливостта, ние сме на път да го превърнем в упътване за сглобяване на гардеробче без картинка.

Моралът и правото имат общо, но основният идеал на правото е мира, това е смисъла му. Това коментира в студиото на Нова тв проф. Даниел Вълчев.

От 90-те години насам доверието в съда се разколеба – в някои случаи с право, в други не. Но мисля, че в момента върви обратния процес. За съжаление, законодателя много лесно се поддава на обществен натиск. От една страна е добре да слушаш какво говорят хората, но от друга трябва да се отнасяш малко по-професионално, посочи Вълчев.

Ситуацията с убийството да вземем като пример. По-тежко се наказва убийство на частен съдебен изпълнител, митнически служител, служител от ИА по горите или от екоминистерството отколкото на бременна жена, дете и дори министър-председател. Това е един абсурд. В законодателството трябва да има съизмеримост между деянието и наказанието, коментира той.

Затова не е полезно така нареченото „гасене на пожари“ под обществен натиск, обясни Вълчев.

Източник: Petel.bg