В резултат на приватизацията България от 28-а индустриална сила в света в момента е смехът на Европа

„Твърденията на някого, пък бил той и премиер, още не са доказателства“.

Това заяви тази сутрин пред БНТ проф. Иво Христов, депутат от ПГ „БСП за България“ по пововд обвиненията на Борисов, че Русия претопляла манджата във връзка с публикацията в испанското онлайн издание „Ел Периодико“.

Проф. Христов се солидаризира с мнението на д-р Петър Москов, че разговорът за политика в България отдавна е приключил, „ако въобще някога е започвал“.

„В този смисъл битови закачки заместват липсата на политика и политическо съдържание в България. Дълбоко не споделям мнения като кой бил по-ляв, кой бил по-десен, защото в България това са етикети без съдържание в по-голямата си част.“

„По въпроса за „дългата ръка на Москва“, „зловещата сянка на Кремъл“…, това да го оставим за някои хора преминали средната възраст, с дебела комунистическа биография и очевидно, с гузна съвест. Като почне някой да ми говори за комунистите, започвам да се оглеждам всъщност кой какво е откраднал… Говоря, в прехода, а не преди това.“

Относно намеренията на властта за ревизия на приватизацията, проф. Христов смята, че „това е много сериозен въпрос, повдигнат от несериозни хора, хора, които са зависими и които най-малко имат правото да говорят за това“. Той подчерта, че българският приватизационен модел е възпроизвел съветския и е имал задачата да легитимира и създаде новата управляваща върхушка.

„Това беше назначена върхушка и тя в момента пребивава в целия политически спектър, тук няма невинни. И като някои ми се правят на благородни девици, да си погледнат добре биографиите, включително и в сенчестата им страна.“

Има проблеми с давността и с юридически аспект, смята Христов. Резултатът от една ревизия на приватизацията няма да отмени „чудовищните резултати от т. нар. преход.

„В резултат на този приватизационен модел България от 28-а индустриална сила в света в момента е смехът на Европа. Нека да си го кажем ясно: Това беше вандалско унищожаване на индустриалния и оттам на социалния, и на цивилизационния модел в България.“

Преди 30 години, когато бяха първите митинги, всички си мислеха, че ще има надграждане на тази България, добави проф. Христов. Сега, по думите му, една разнебитена, срината в цивилизационно отношение държава е вкарана в глобалните геополитически игри.

Като визира т. нар. „зелена сделка“, проф. Христов е убеден, че ни се предлага да дозатрием и това, което имаме. Затова политическият ни елит би трябвало, според него, да се изправи и да заяви, че това няма да бъде допуснато.

Източник: Епицентър.БГ