В Украйна обявиха Байдън за потомък на киевските князе

Експерти от украинското издание „Историческа правда” публикуваха статия, в която президентът на САЩ Джозеф Байдън е наречен пряк потомък на галицките и киевските князе.

Авторите на материала направили тези изводи на базата на данни от френския портал Geneanet.org.

Те изучили генеалогията на рода на Байдън и дошли до извода, че президентът действително може да има сред предците си владетели на древноруското княжество.

Според изданието, родословието на американския лидер води към английския барон Саймън де Фелбриг, живял на границата между XIV и XV век. Той бил женен за Малгожата Тешинска, дъщеря на полския аристократ Пшемислав І Носак.

Този шляхтич на свой ред бил син на княз Казимир Тешински и княгиня Евфемия Мазовецка – дъщеря на Мария Галицка и внучка на краля на Рус (западноевропейска титла на галицките владетели) Юрий І. Отбелязва се, че баба на Казимир по майчина линия е Дюранс – пряка внучка на Великия княз Киевски и православен светец Владимир Мономах от династията на Рюриковичите.

По-рано външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба обяви за наличие на „химия” в отношенията между президентите Зеленски и Байдън. Според него, политиците се стремят да сплотят раздробените части от обществото в тези сложни времена.

Източник: Actualno.com