Валентин Радев изръси бисер: Ние не мислим, а действаме

„Ние не мислим, а действаме. Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата“.

Това каза вътрешният министър Валентин Радев.

По думите му Пелов е щял да избяга още миналата година, но благодарение на подадения сигнал тогава, бягството му е предотвратено.

Радев коментира, че историята с чистачката, която е гонила двамата затворници, не е такава, каквато я описват. „Тя не знае какво се случва и е тичала по пътя, отивала е да види какво става, но всъщност ги е преследвал друг колега от социалната служба“, казва още Радев пред Нова телевизия.

Двамата престъпници са заплашили надзирателите с огнестрелно оръжие и нож. „Следствието ще покаже как е внесен пистолетът. Изследваме всички детайли и ще разберем как е станало“, допълва министърът. Той не потвърди, че има данни за замесен служител, който работи в затвора, но коментира, че корупцията би намаляла, ако има качествени кадри и по-високи заплати за надзирателите. „Фактът, че цифрата на избягалите от затвора се увеличава, е свързан с мотивацията на работещите там.“

Има подозрения, че синът на Владимир Пелов е помогнал на баща си при бягството. Съдейки по психопрофила на избягалите министърът смята, че двамата не са заедно, а се движат поотделно. „Това са закоравели престъпици, които няма какво да губят“, казва Радев. Затова призовава всеки, който ги забележи да подаде сигнал до полицията.

„Случаят е драстичен. Двамата са много опасни и при това въоръжени“, казва Радев. Той не смята, че Цецка Цачева трябва подаде оставката си като министър на правосъдието, а че съдебната система има нужда от реформа.

Източник: Фрог нюз