Валентин Радев: Стига с тази чистачка! Затворниците ги е гонил социалният работник Кръстьо

Не мислим нищо, а действаме. Надявам се да заловим избягалите затворници“, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на вътрешните работи Валентин Радев в коментар относно двамата избягали рецидивисти от Софийския централен затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев.

Продължаваме да ги издирваме, да се надяваме, че ще ги заловим.

Кръгът се затваря около тях, да се надяваме, че не са успели да минат границите. Разпитваме всички, напредваме. Вероятно Пелов не е избягал заради информацията от 2016 година, коментира Радев относно сигнала отпреди година, че Пелов е щял да бяга от затвора още преди година. Със сигурност тогава са предотвратили бягството му, но сега не са, беше заключението на вътрешния министър пред Нова телевизия.

„Навсякъде има разпространени снимките им и са дадени инструкции. Всичко за тях е затворено, защото са много опасни и въоръжени, Разпитваме всички близки и роднини, тези, които те са имали контакти. Няма нищо лесно, но само заради тях са впрегнати допълнителни сили“, каза още министърът.

Припомняме ви, че на 3 април от Централния софийски затвор избягаха  рецидивистите Радослав Ангелов Колев, осъден на 26 години за убийство, и Владимир Пелов Стефанов, осъден на 30 години за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Радев отново съобщи, че миналата година юли месец, а не 2016 година, са били предупредени в ГДИН, че Пелов е подготвял бягството. Тогава, заяви той, всичко е било предотвратено. Но сега не е имало подобни сигнали, обясни министърът. Валентин Радев коментира и случаят с чистачката.

Стига с тази чистачка. Не ги е гонила никаква чистачка, тя просто е била на работа и е тръгнала да бяга, сигурно дори ги познава кои са и е искала да види какво се случва. Гонил ги е социалният работник на име Кръстьо, дори Пелов е стрелял по него“, съобщи вътрешният министър.

Валентин Радев каза и, че „сигурно било нарушено правилото“ да няма огнестрелно оръжие в затвора и сигурно по цял свят правилата гласели да няма огнестрелно оръжие в затворите. Не е само тази чистачка (бел. ред. – Христина Александрова), имало е социален служител, Кръстьо, който ги е гонил и Пелов е стрелял по него. Чистачката не е осъзнавала какво се случва и е бягала по пътя, отивала е да види какво се случва, заяви Радев.

Според него отварянето на вътрешната врата, към коридора от помещението за свиждане станало заради „заплашване“. Припомняме, че бутонът за отваряне се намира отвън.

Радев поясни, че сега се разследва внимателно всичко и ще се разбере истината как е допуснато бягството. По думите му, най – неприятното сега е, че двамата души са навън въоръжени. Според Валентин Радев, ако заплатите на надзирателите са добри и условията също по-добри, тогава нямаше да има подобни случаи.

На директен въпрос не трябва ли първо да има реформа, преди да се говори за заплата, отговорът беше: „Със сигурност трябва да има реформа, тя си върви“. Радев се оправда и, че не било честно да се искат оставки на министри, защото Цецка Цачева също искала пари, предишният правосъден министър – и той, и „всички вкупом“ носели отговорност през годините – и управляващите сега, и опозицията, която управлявала преди.

Според официалната статистика през 2017 година 12 души са избягали от българските затвори. През 2016-та са избягали 19 затворници, а през 2015 година – 6 затворници, през 2014 – 8, а през 2013 – 7. Видяхте, правителството посегна, даде им пак пари, обясни Радев какво се прави, визирайки протестите на надзирателите за по-добри условия за труд и по-високи заплати. Няма да си давам оценка дали се справяме или не – оценките са дадени от нашите партньори, има похвали включително и за въздушните граници, каза Радев по въпроса „Шенген” и опазването на границите. Какво значи дали сме готови за Шенген или не, ако пропускаме някой през границата – трябва сравнение спрямо други граници, добави той.

Валентин Радев си позволи и да дава съвети на медиите как да се отнасят към информация от Facebook. Пример беше даден с издирвания Венцислав Ангелов-Чикагото, който се появи в телевизионен ефир. Ние не вярваме на нищо, което казва, уточни министърът, след като му беше казано, че Ангелов си оставил даже телефона, за да помогне на органите на реда.

Източник: Епицентър.бг