Валери Симеонов: И да бъдат взети нови изтребители, няма кой да ги кара

Вицепремиерът Валери Симеонов предлага отлагане на модернизацията на армията.

Това става ясно от публикуваната стенограма на заседанието на правителството от понеделник.

Валери Симеонов се обявява срещу това следващата година да бъдат отпуснати целевите 230 милиона лева за купуване на изтребители.

„Аз апелирам да не се подкрепи бюджетът в частта за 230 милиона годишно за купуване на нови самолети“, казва Валери Симеонов. Той допуска че модернизацията може да започне в един по-късен етап, защото дори и да бъдат взети нови изтребители „нямало кой да ги кара“.

Вицепремиерът се обявява срещу купуването на „нови военни играчки“ при наличието на проблеми в екипа на хората. Симеонов вероятно има предвид пилотите от авиобаза Граф Игнатиево, които преди седмици отказаха да излетят.

Валери Симеонов се обявява и срещу целевото отпускане на 400 милиона лева за модернизация на Военноморските сили. На заседанието военният министър Красимир Каракачанов признава, че има забавяне в проектите за модернизация, но предупреждава, че спирането на проектите означава да не се направи нищо в следващите пет-шест години.

През 2016 година парламентът с мнозинството на ГЕРБ одобри тригодишната рамка за финансиране на модернизацията. Тя все още не е отменена, тъй като правителството и парламентът не са одобрили новото предложение за финансиране на Каракачанов.

В същото време комисията по отбрана одобри на първо четене бюджета на армията. За модернизацията на пехотата все още няма разчетени пари. Увеличението от около 100 милиона лева ще бъде за набиране на нови военнослужещи, отбелязва БНР.

Източник: Епицентър.бг