Валери Симеонов: Има сделка на Борисов с Доган, задълженията са заради делата за вакъфските имоти

Няма никакво съмнение, че има сделка на премиера Бойко Борисов с Доган за опрощаване на задълженията на Главното мюфтийство, а те са натрупани заради съдебните им дела за вакъфските имоти.

Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов, цитиран от Флагман.

„Създава се една порочна практика нарушители на закона да не плащат данъци, като им се опрощават. Оказва се, че мантрата за национална сигурност и тези шаблонни заклинания и песнопения да няма етническо напрежение, което няма нищо общо с вероизповедението, води до едно решение, което бе взето неправилно и прокарано на първо четене“, заяви депутатът.

„Не знам как ще мине гласуването на второ четене, но най-вероятно ще бъде прието, тъй като мнозинството се определя в Народното събрание от ГЕРБ, ДПС и „Воля“. Затова присъствието или отсъствието на БСП не е важно“, добави той.
„Когато има непочтена сделка или действие, се прикрива или с маската на секретност или на национална сигурност. Става въпрос за един некоректен длъжник, който от дълго време не си е плащал данъците“, подчерта лидерът на НФСБ.
Сделката на Борисов с Доган не е съгласувано с Обединени патриоти, защото е ясно, че няма да бъде прието от нас, обясни той.
„С това решение обаче държавата се отказва от вземания, които са дължими след съдебни дела. Не се споменава откъде са тези задължения или се говори с догадки, а Мюфтийството всяка година получава 2 млн. лева от Турция за заплати на имамите. Основната част от дължимите 8 млн. лева са за загубени дела от за вакъвските имоти“, разкри Симеонов.

„От 2011 г. до 2016 г. Главното мюфтийство предяви претенции за 1500 имота, които са собственост на държавата от 1909 г. Това са бивши джамии и имоти, за които има споразумение между България и Турция след обявяването на Независимостта от цар Фердинанд“, припомни съпредседателят на Обединени патриоти.

Валери Симеонов: Подарихме 30 милиона на ДПС и Ахмед Доган! Докога ще отстъпваме, г-н Цветанов?

„Турската държава се отказва от тези имоти и ги прехвърли на държавата ни преди 11о години. Естествено делата, които предизвикаха голямо обществено напрежение, бяха загубени от мюфтийството след решението на Висшия касационен съд през 2016 г. Всички претенции към тези 1500 имота бяха отхвърлени, но останаха съдебните разноски и съдебни такси. Затова мюфтийството дължи над 5 млн. лева. Държавата трябва да ги получи“, подчерта патриотът.

За Историческия музей в Кърджали се дължат 100 000 лева, за Безистена в Ямбол – 190 000, за джамиите в Шумен – 95 000, за имоти в Добрич – 45 000 лева, уточни той.
„Ако опрости задълженията, държавата ще покаже на всички нередовни данъкоплатци, че могат да си правят каквото си искат. След като може да мюфтийството, може същото да важи и за всеки обикновен търговец. Къде е логиката заради неиздаден касов бон, да бъде затворен магазин, а в същото време Мюсюлманството да дължи милиони?“, попита депутатът.

„След решението на ВКС НАП завежда 140 дела и ги печели. Въз основа на това започва ипотекиране и прехвърляне на вземанията на съдия изпълнители“, добави той.

Николай Панков: Политиците ни лъжат, Главното мюфтийство има над 30 млн. лева приходи

„Публичен съдия изпълнител ипотекира и продава имот в центъра на Банкя за 900 000 лева. Това е т.н Ислямски институт. Тези пари са прехвърлени на съдията, но все още не ги е привел на сметката на НАП. Това създава съмнение, че се изчаква решението на Народното събрание, за да бъдат опростени тези пари“, коментира Валери Симеонов.

„Главното мюфтийство има достатъчно имоти, за да си плати дълговете. Въобще не му трябва такова решение на Народното събрание“, подчерта той.

„Главният мюфтия си позволява често да изопачава истината и да лъже. Той е осъден един път за 4000 лева, защото не са допуснали служителите на НАП в счетоводството. В последствие има обвинителен акт срещу него, който странно защо се задържа“, заяви лидерът на НФСБ.

„При положение, че Главното мюфтийство е осъдено и НАП са спечелени делата от държавата, за да укрие приходите от данъците, разпределя приходите на регионалните звена – джамийските настоятелства. Тези 400 000 лева, които българската толерантна държава всяка година дава на мюсюлманството, вместо да отидат в сметката на Главното мюфтийство, се превеждат на Добричкото“, уточни Симеонов.

“Сега изведнъж се появява новият Закон за вероизповеданията и се взема решение за опрощаване на задълженията. Това е позор за българската държава!“, подчерта той.

„Не сме длъжни да плащаме за вероизповеданията. Може да сте атеист, но ви принуждават. Трябва да се промени това. В някои страни всеки решава за кое вероизповедание да плаща пари, но при нас не е така, защото целта е да се прикрие схемата на източване на българската държава от мюфтийството“, коментира Симеонов.
„Премиерът е в основата на опрощаването на задълженията. Затова прави този театър, който прави с привикването на мюфтията и на патриарха, за да успокои общественото мнение. Той се чувства гузен и това предизвиква една агресия в него“, добави депутатът.

„В неделя моят коалиционен партньор Бойко Борисов хвърли упреци срещу мен с намек, че лесно било да дърпаш бабички по границата, а не здрави мюсюлмани. Това беше една клевета, която завъртяха някои медии, когато блокирахме границите преди изборите на 26 май през 2017 г. Беше грозно от негова страна да я повтаря“, подчерта Симеонов.

„Една възрастна жена бе дошла да гласува, въпреки че не живее в България и за пореден път да промени вота на парламентарните избори. Тя няма морално или каквото и да било право. Имаше 50 автобуса с такива хора на границата. Ние ги бяхме блокирали и те тръгнаха пеша. Всички гледаха какво ще стане с тази бабичка. Съвсем толерантно я помолих да се върне, защото не можем да гарантираме нейната сигурност“, припомня лидерът на НФСБ.

„Този кадър обаче бе изваден и завъртян. Благодарение на блокирането на КПП-тата обаче няма втора турска партия в парламента. ГЕРБ щяха да имат поне с 10 човека по-малко. Всички, които се смеят и ме клеветят, че съм дърпал бабичка, тогава щяха да реват“, добави той.

Източник: Петел.бг