Валери Симеонов: Интеграцията не се случва. Трябва да се разбият гетата. Децата на ромите трябва да посещават детска градина

„Да изчакаме съда. Не е полезно да се прибързва. Анелия Велева, щях да объркам с Валерия Велева, е задържана за трафик от НФСБ. Не бива партията обаче да поема отговорност“.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от Епицентър.

Лидерът на НФСБ припомни още, че партията му е работила срещу бежанците и е дала предложение за ограда към Турция. „Не я защитавам. За НДК не се разпъват чадъри. Депутатът Мирчев вече не е част от парламента. Ще изчакаме тази вечер решението на съда. Анелия, ако е виновна, ще си отиде от партията, но това не се прави в БСП“, коментира вицепремиерът. Той допълни, че не трябва да се прибързва и със случая НДК.

„Институциите си подадоха ръка и успяха да предотвратят ситуацията, която можеше да е по-сложна, в Асеновград. Свършиха си работата. За тези две седмици бяхме поели ангажимент да осигурим охрана на всяка тренировка на децата, които тренират гребане – това е факт. Прекрати се практиката за използване на язовира за къпане, основно гетото се къпеше там – това е свършено. Към днешна дата са премахнати 16 постройки за две седмици. За още 17 има заповеди за доброволно премахване. И така ще бъде, докато се въведе законност и в тази част на гетото. Над 830 лица са изведени, които нямат регистрация там. Общинският съвет гласува сумата за участъка там и се преговаря и за обекта. Надявам се до края на август и участъкът да бъде там. И този път ще отида там“, каза Симеонов.

Няма да приключим работата там, 24-часово полицейско присъствие ще има на мястото. Трябва да се намери генералното решение на проблема. Има места в България, където няма проблем в тази област, а където има – ще се осигури охрана, категоричен е вицепремиерът.

Надявам се съдът в Асеновград да вземе справедливо решение. Ще помогнем на пострадалия в града с операцията и ще платим за адвокат“, коментира Симеонов.

„Не съм сменил тона. Медиите вадят от контекста думите ми. Не се цитират точно думите ми. Искам мерки за част от ромите. Децата им трябва да посещават детска градина. Готови сме това да се случи и тази учебна година. Трябва да се разбият гетата“, каза още Симеонов.

Генералната мярка минава през интеграцията, която не се случва. Тези хора са родени в България и родината им е България. Някои от тях стават почтени граждани и не се различават от останалите граждани на България, отсече той. Това, което съм говорил за циганския етнос преди, е за част от тях, не за всички, допълни той.

Категорично заявявам, до момента, като кажа нещо, се старая да го довърша, отсече Симеонов.

По думите му името му е окепазено от групировки по Черноморието. „Не се притеснявам, косата ми е побеляла от блъскане в стената“.

Да бяха писали, че искам един-два хотела, а аз – цял курорт, това е една кампания срещу мен, която се разраства, коментира той на въпрос за публикуваните твърдения, че иска да сложи ръка върху Слънчев бряг. Върви кампания по окепазяване и окалване, посочи той.

За съжаление, немалка част от плажовете по морето са свързани с имена на групировки на известни имена. Конкурсите се печелят със съмнителна аргументация. Мога да дам много примери, като това със Северен плаж в Бургас. Но сигналите, които имам, ще ги дам в прокуратурата. Главата ми е побеляла от блъскане в стена, обясни Валери Симеонов на въпрос ще продължи ли да се бори срещу произвола по морето.

Поисках схема на плажовете, на по-знакови плажове, от Министерството на туризма. Днес изтече срокът, но не ми ги дават. На мен, вицепремиера, не ми се предоставят схемите на плажовете, защото били търговска тайна.

Обвинявам министър Ангелкова, че не ми дава тези планове. Какви са тези тайни договори с концесионери. Аз какъв съм, да не съм от Намибия или Ботсвана, коментира той. От МРРБ получих съдействие в кавички, благодарение на което, на шефката на ДНСК на цяла България, почна да ме убеждава писмено, че един обект от декар и 300 е преместваем обект, допълни Валери Симеонов.

Смешни средства получава държавата от концесията на плажовете – 8 милиона на година. А там непрекъснато се демонстрира нарушение на закона. По крайбрежната алея на Слънчев бряг вие стотици метри не можете да видите морето, защото има чаршаф-пазари и сергии, от които печели концесионера на плажа. За това отговорност носи министерството и общините, гневи се вицепремиерът.

Той коментира и скандала между синдикатите и работодателите. Не съм скарал никого. Дебело подчертах пред работодателите, че личното ми мнение е, че класът за прослъжено време трябва да отпадне. Но това е мое лично мнение, каза още той и обясни, че е подчертал, че всичко това трябва да се обсъди на тристранен съвет.

На въпрос дали няма да има вицепремиер, който е отговарял за НДК, и който да бъде подведен под отговорност Симеонов отговори: Нека изчакаме.

Източник: Епицентър.бг