Валери Симеонов: Истанбулската конвенция няма да обърне правителството. Това е документ, който няма да бъде приет в Парламента

„Истанбулската конвенция няма да обърне правителството. Това е документ, който няма да бъде приет в Народното събрание. На първо място заради нашата съпротива. Няма да бъде приета и от опозицията, с изключение на ДПС“.

Това заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

По думите му, ако Конвенцията влезе в парламента, битката ще е за няколко гласа. „Има неточност на превода. Конвенцията трябва да се обсъди по-мащабно. Не мисля, че това трябва да се реши веднага”, заяви още вицепремиерът.

„Препоръчвам на ГЕРБ да оттегли Истанбулската конвенция. Трябва да има дебат. В документа има 95 процента полезни неща. Това е документ, който се приема или не се приема. В член 78 се допускат резерви, но те не са тези резерви по членовете, които касаят определението за джендър, за образователните материали. Не сме съгласни това да влиза в образователната система”, каза Валери Симеонов, цитиран от „Епицентър“.

Според него в българския народ стереотипите са разчупени. По отношение на мъжките и женските роли и професии Симеонов заяви: „Човек като види зор като мене, се научава и да готви.”

Валери Симеонов коментира и напрежението около изменението на плана за управление на плана за Пирин. „Ще удържим за природен парк „Пирин”. Знам, че еврозелените слушат сега. Ще се построи един лифт. Един лифт. Казват, че ще се строи върху 46 процента от територията. Не е вярно.”

„Сега ще променим и плана за Витоша. Само за да може лифтовете, които съществуват, да бъдат променени. Дай боже, да отворим тази чудесна планина и за лятото, и за зимата. Нашето законодателство е по-строго от Австрия и Швейцария. В Унгария, където няма планини, пуснаха два лифта. В България десет години няма нито един заради криворазбрана екология. Целта на това правителство е да отвори планинския туризъм. Ограничителен закон като българския няма никъде по света. Дано повече млади хора разберат, че екологичните организации блокират развитието на България”, коментира Валери Симеонов.

Вицепремиерът се оплака, че като коалиционен партньор на ГЕРБ Обединени патриоти делят отговорността за властта, но нямат кадри в редица органи или не ги питат за предприети рокади.

„Нямаме никакво участие в сектор енергетиката. Нямаше да поставя този въпрос, ако в края на миналата седмица не научих за скандално назначение. Променя се управителния съвет на ЕСО, който трябва да усвои около 500 милиона за разширяване на мрежата, за студения резерв на тецовете и за далекопровода с Гърция“, каза вицепремиерът.

Изведнъж се сменя целия борд без всякакво съгласуване с коалиционните партньори и там се поставят лица, които са меко казани компрометирани. Единият е Антон Славов уволнен от НЕК за несправяне с работата 2010. Има зависимости в този съвет, които не могат да се премълчат. В нито едно от енергийните дружества нямаме представители, а отговорността ще я носим заедно, коментира още Валери Симеонов.

По думите му същото е положението с Агенция „Пътна инфраструктура”, НЗОК и редица други, където патриотите нямат свои кадри.

Източник: Гласове