Валери Симеонов: Изцяло сме на страната на Украйна срещу Русия

Българчетата ще могат да изучават родния си език в украинските училища и при новия образователен закон в Украйна.

Това се казва в декларация, подписана днес от министрите на образованието Красимир Вълчев и Лилия Гриневич.

„Освен това сме готови да разширим тези възможности, така че децата да се обучават на родния си език, като започнем от началните училища и продължавайки изучаването на няколко предмета на български“, увери Гриневич след среща в Министерския съвет с вицепремиера Валери Симеонов.

Симеонов заяви, че България подкрепя териториалната цялост на Украйна.

„Агресивното завземане на Крим и райони в Източна Украйна, където и към момента се води една война, в която падат невинни жертви – считаме това за един недопустим и ретрограден политически акт на Русия и заставаме изцяло в подкрепа на справедливата борба за независимост на украинската държава“, заяви българският вицепремиер.

Министър Гриневич е на посещение у нас за обсъждане с българските институции на учебните програми и планове на Украйна за изучаване на роден език от българското малцинство в страната. Това е в отговор на поетия ангажимент от президента на Украйна Петро Порошенко по време на срещата му в ООН през септември 2017 г. с българския държавен глава.

Министър Гриневич запозна българския президент с действията на украинската страна за осигуряване и обучение на достатъчно преподаватели по български език в Украйна. „Пълноценната интеграция на сънародниците ни в украинското общество изисква осигуряването на обучение както на украински език, така и на достатъчно по обем и качество изучаване на роден език в рамките на средния курс на образование. Признателни сме за отговорното отношение на Украйна към този важен за България въпрос и сме готови за конструктивен диалог“, заяви Румен Радев.

Съхраняването на административната цялост на историческия Болградски регион, в който живеят много наши сънародници в Украйна, също беше потвърдено на срещата. Министър Гриневич посочи и че е взето решение от украинското правителство за отпадане на засиления контрол върху дейността, осъществявана от български компании в страната, поради различните данъчни ставки в България и Украйна, за което също беше поет ангажимент от страна на президента Петро Порошенко по време на разговора му с президента Румен Радев в рамките на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът Радев потвърди подкрепата на страната ни за задълбочаване на сътрудничеството на Украйна с ЕС, както и желанието на България за свикване в скоро време на заседание на двустранната комисия за икономическо сътрудничество, на което да бъдат набелязани конкретни проекти от взаимен интерес.

Източник: Епицентър.бг