Валери Симеонов: Не съм показвал среден пръст, попитах ги къде им е умът

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отрича да е показвал среден пръст на протестиращите ресторантьори в сряда.

Симеонов обясни, че отворил прозореца на сградата на парламента, след като решил за 2-3 минути да си почине от воденето на дневното заседание на парламента и в този момент 5-6 души почнали да му крещят вулгаризми – „най-мекото е боклук, оттам нататък – майката, бащата“.

Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия Валери Симеонов.

„Отворих прозореца, за да погледна. Една група започна да вика срещу мен. Направих така, че ги попитах къде ви е ума. И показа знака – показалец, насочен към челото.

„Показах знак, с който питах „къде са ви главите, „къде ви е умът, аз съм за отваряне на ресторантите“. Не съм сигурен, че тези хора бяха от протестиращите, събрали се да защитават своя бизнес. В един момент си дадох сметка, че може би тези хора са от онези, които се закачат за всеки митинг, провокатори, и затворих прозореца“, добави лидерът на НФСБ. И подчерта, че самият той членува в най-голямата тяхна организация.

„Аз съм единственият политик, който поддържа тезата, че отварянето на ресторантите при спазване на мерки носи по-малко опасност от отварянето на училищата”, допълни лидерът на НФСБ.

Симеонов коментира, че протестното отваряне на ресторантите на 1 февруари ще донесе само напълване на хазната с глоби.

Ще продължавам да отстоявам позицията за отваряне на заведенията при спазване на противоепидемичните мерки, обеща Симеонов пред Нова телевизия.

Имам желание да отида на протест на ресторантьорите, но имам достатъчно голям опит, че такова нещо не се приема еднозначно, каза още лидерът на НФСБ.

„Аз съм човек на прекия сблъсък”, напомни той. Не би трябвало заведенията да отворят на 1 февруари – най-много да допринесат за напълването на държавната хазна с глоби, посочи Симеонов. Той заяви, че няма да отиде в заведение, макар да подкрепя протеста им. Трябва да се търси диалог с Националния оперативен щам, с министър-председателя, призова лидерът на НФСБ.

Симеонов напомни, че е член на БХРА и разказа, че в единия му хотел идвали хора по 20 километра, за да влязат в ресторанта на хотела му, но не били допускани. Нямам особени загуби – не съм кандидатствал за държавна помощ, увери бившият вицепремиер.

„Такова е моето разбиране – с община и държава гледам да нямам много вземане-даване”, каза той и даде оценка на мерките за помощ за ресторантьорския и хотелиерски бранш – не са ефективни. Конкретно Симеонов посочи мерките „80 на 20“ и „60 на 40“.

Говоря с премиера, с правителството за мерките, няма резултат засега, обясни Симеонов. Има забавяния и някои пропуски на Щаба и изпълнителната власт, но никой не може да ги упрекне – не може да се очаква винаги да бъдеш точен и да предвидиш всичко, което ще стане, уточни Симеонов.

Валери Симеонов смята и, че може би е по-добре да се въведат антигенни тестове, не PCR, като условие да се влезе в България.

И обясни как PCR е по-тежка процедура и повече пари струва, но не засегна темата как българските граждани си плащат тези тестове в огромна част от случаите.

Тръгва ли си Валери Симеонов с един язовир повече? Става въпрос за язовир „Овчарица“, който служи за охлаждане на т.нар. „Марици“ – трите ТЕЦ-а. Сега предлагаме този язовир да е обект на по-силен контрол – как Валери Симеонов ще си тръгне с един язовир, попита бившият вицепремиер. Не познавам района, доскоро не знаех къде се намира язовир „Овчарица“. Ще питам г-н Георгиев откъде измисли това, добави Симеонов.

„С нищо друго не се занимавам, камо ли да въдя риби и жаби – ще ги изтровя сигурно, защото си има специфика (как да се прави)“, подчерта бившият вицепремиер.

„Не търсете нови месии“ – това е посланието на Валери Симеонов за предстоящите парламентарни избори.

Източник: Епицентър.БГ