Валери Симеонов: Няма шуробаджанащина във властта. Това е термин от социализма и е характерен за БСП

Никакви роднини нямам във властта.

Това заяви в „Още от деня“ по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

На въпрос за фирми и свързани лица той беше категоричен, че за тази цел се подават декларации, той уважава закона и се бори всички да го спазват и каквото е имало, той го е написал. Фирмите, които е създал, работят, най-голямата, която е създал, е телевизия СКАТ, тя не е получила една стотинка от държавата до момента, нито за реклама, нито по европейски програми.

Валери Симеонов заяви, че няма да проверява съпартийците си. „Цялата тази дандания е пълна глупотевина, не виждам защо толкова време това трябваше да бъде темата на обществото и, за съжаление, на почти всички медии“, каза вицепремиерът.

И подчерта, че е по-важно да се установи дали някой се е възползвал и злоупотребил, поставил ли е някой въпроса дали тези хора от община Хасково са нарушили по някакъв начин служебните си задължения. И поясни, че се е оказало, че имат брилянтни характеристики и всеки от тях е работил поне по 20 години в бранша.

„Това е връщане към социалистическото мислене, което е присъщо на най-ниско интелигентните избиратели и въобще на хора с много нисък интелектуален потенциал“, заяви Валери Симеонов.

Категоричен беше, че на Елена Йончева не трябва да се вярва.

„Всички глупости за оградата, които ги приказваше, сега ги прехвърля с недомлъвки, всъщност какво доказва това, че някой има роднини?“, коментира вицепремиерът.

Шуробаджанащината е термин от социализма и е характерен за БКП и най-вече за БСП, каза той. И поясни, че това означава да поставиш некадърник на някаква ръководна длъжност, само защото ти е роднина, шурей или баджанак. В случая с Хасково става въпрос за специалисти, които са с квалификация. Единият от тези хора, които напуснаха община Хасково, е номиниран от Асоциацията на общините за изключително добрата му работа с еврофондовете.

При анализ на системата проблемът не е, че работят роднини, защото ако те са добри специалисти, безотговорно е да ги отстраняваш, много по-сериозен е проблемът с назначаването на партиен принцип, това е най-сериозното, за съжаление я има и сега тази практика, заяви Валери Симеонов.

Източник: БНТ