Валери Симеонов: Поведението на протестиращите граничи с тероризъм

Все още не е ясно дали партиите от Обединени патриоти ще се явят заедно на изборите за Европейски парламент.

Това заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Свободна зона“ в ефира на телевизия Европа.

Симеонов коментира и предложението на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки да се проведат вътрешни избори в коалицията, чрез които да бъде подредена листата за евровота. По думите му обаче, много трудно би било Волен Сидеров да оглави листата.

„Тази идея не е особено състоятелна, която лансира Ангел Джамбазки. Много трудно ще стане това. Организацията, ако си спомняте вътрешните избори в СДС доведе до доста противоречиви и оспорвани резултати. Притеснявам се, че това допълнително би нажежило страстите, при това не само сред ръководството на партиите, но и на ниво структури,“ коментира Симеонов.

Лидерът на НФСБ коментира и протестите в страната, довели до оставката му като вицепремиер. Според него Министерството на вътрешните работи може да се справи по-добре с тях.

„Това, на което сме свидетели в София – започващите митинги пред Министерския съвет, които тръгват в непредвидима посока, запушват Орлов Мост, Лъвов мост и други улици, по хрумване на организаторите на тези 30-40 протестиращи. Те буквално тероризират София, това граничи с тероризъм. И тук полицията трябва да си върши работата. Управляващата партия се притеснява от повтаряне на събитията през 2013 г.“, заяви бившият вицепремиер.

Той коментира и идеята за създаване на черноморски флот на НАТО. Според Симеонов страната ни трябва да бъде предпазлива в подкрепата си за такава инициатива.

„България не бива да бъде в челните позиции на държавите, които ще изразят искане за създаване на такъв флот, защото това ще бъде прието, меко казано, недружелюбно и може да доведе не само до санкции спрямо България,“ заяви той.

Според Симеонов най-добре за България би било да се ограничи в общата позиция на европейските институции по отношение на конфликта между Украйна и Русия в Черно море.

Източник: Епицентър.бг