Валери Симеонов: Румен Радев не е над съдебната система

Валери Симеонов направи нещо типично за него и нещо, което няма кой да изненада – поредна атака срещу държавния глава.

Вътрешните проблеми на новия парламент са достатъчно силни и значими, за да се занимава с евродоклада.

Утре в паралмента докладът по-скоро ще бъде използван като помощно средство за линията, която си е определила всяка политическа сила. Това каза в предаването „Още от деня“ по Нова Нюз лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Не виждам главният прокурор да е безконтролен. Не мога да приема тези оценки. Моето убеждение е, че тези доклади се пишат по опорките, които се подават от определени кръгове у нас, които са по-близки до Европейската комисия, заяви Симеонов.

В отговор на въпрос защо служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов реши да внесе сигнала до Висшия съдебен съвет с искане за отстраняване от поста на главния прокурор Иван Гешев, лидерът на НФСБ посочи: „Защото той е част от служебното правителство и нямаше как да не даде зелена светлина на сигнала на своя колега вътрешен министър“.

Валери Симеонов коментира и размяната на реплики между президенството и държавното обвинение заради нахлуването на прокуратурата в обитаваната от държавния глава сграда през лятото на 2020 г. На всички ни е известна фиксацията на Радев спрямо Борисов и предишното правителство. В това отношение имаме продължение на тази негова политика. Но в крайна сметка кой е той, да не би да си въобразява, че е над съдебната система? В президенството са влезли въоръжени хора? Те са длъжни да са въоръжени. Така се влиза при престъпник – има съдебни решения за влизане. Президентът не може да си въобразява, че президентството е някаква въображаема абанасова кула, в която той стои, управлява и никой не може да му дава съвети. Президентската институция не е недосегаема. Става въпрос за негов съветник, за законови действия. Така както се влиза за Миню Стайков, така ще се влиза при всички. Аз съм на принципа, че законът трябва да е еднакъв за всички – така трябва да се влиза и в Министерски съвет, ако там има някой, който е погазил закона, подчерта Симеонов.

Той сподели и очакванията си за поведението на „Има такъв народ в новия парламент. Надявам се обучението на ИТН в политическата академия да приключи по-бързо, да приключи жалкото и нескопосаното им поведение и да осъзнаят, че трябва да носят отговорност. Може би ще прибегнат до помощта на БСП и ДПС, няма къде да отидат, заяви лидерът на НФСБ, пише Novini.bg.

Източник: Patel.bg