Валери Симеонов за арестуваните в Одрин българи: Ако са престъпници, защо да ги защитаваме?

Извършва се проверка за нарушения на българо-турската граница край Средец, Бургаско.

Това съобщи пред журналисти в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив.

„Констатирах някои нарушения, докато бях в района на Средец. Предал съм ги на съответните служби и се извършва проверка”, каза Симеонов и обясни, че става въпрос за нарушения при определянето на патрулиращата двойка. По думите му патрулът трябва да е съставен винаги от граничен полицай и войник. Там е видял патрулираща двойка само от войници в едни участъци, а в други – само от гранични полицаи, което не е редно. „До края на седмицата ще има повече информация за резултатите от проверката”, каза Симеонов.

Вицепремиерът съобщи това по повод арестуваните в Одрин българи, за които се твърди, че са помагали на гюленисти да избягат от Турция.

Симеонов каза, че такъв трафик по границите има, макар и неголям. По думите му той се осъществява от хора с „по-ниски морални качества и то винаги с помощта на „Гранична полиция“. „Няма как да го отречем това, в целият свят е така, когато изкушенията са големи, има нарушаване на служебните задължения и влизане в трафик. За съжаление България не е изключение, българските гранични полицаи – също”, добави Валери Симеонов.

Попитан дали България ще защити гражданите си, той каза, че това може да стане, само ако имат нужда от защита. „Ако са престъпници, защо да ги защитаваме? Те ще бъдат изправени пред съд? Нали не очаквате от вицепремиера да се изказва и защитава престъпници”, каза още Валери Симеонов. Според него независимо на чия територия са граничните полицаи, такива случаи винаги има. „Трябва да ви кажа, че голяма част работещите в Турция трафиканти са българи – цигани от известни райони и квартали, които не смеят да се върнат в България, защото ще бъдат задържани”, каза още Валери Симеонов.

Източник: Епицентър.бг