Валери Симеонов за Борисов: Управлява еднолично! Наруши Конституцията! Спасява рейтинга си!

Коалиционните партньори от ГЕРБ и НФСБ си отправиха неочаквано тежки удари, които поставят под въпрос продължаващото споразумение за управлението на страната.

„Най-тежките удари получихме от своите коалиционни партньори – по-тежки, отколкото от основния ни враг ДПС.

Не можем да продължаваме повече така – под телевизионно-тротоарен натиск да се съгласяваме с отстраняването на министри“.

Това заяви от Несебър вицепремиерът Валери Симеонов, който провежда втори ден разширено заседание на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, с участието на депутатите и регионалните координатори на партията.

В отговор на оставките на тримата министри, които премиерът Бойко Борисов поиска, без да ги съгласува с коалиционните партньори, вицето му от НФСБ го обвини в авторитаризъм, нелогични кадрови действия, панически опити за спасяване на рейтинга, антидържавна политика, насаждане на страх в управлението, обграждане с послушни „калинки“, обезличаване на кадрите и в резултат на всичко това – поставяне под риск изпълнението на управленската програма.

За първи път в третия си мандат Бойко Борисов получава такава тежка критика, при това не от опозицията, а от съуправленец.

Вицепремиерът се изказа изключително остро срещу „едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите“.

Според Симеонов всички смени в правителството досега са нелогични.

Вицепремиерът е убеден, че със смените в правителството премиерът не действа държавнически, а цели да спаси личния си рейтинг.

Коалиционният партньор на ГЕРБ посочва, че „с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на общественото недоволство и опазване на личният рейтинг.“

Симеонов е убеден, че „принудителните оставки на министрите Нанков, Радев и Московски са последния срамен случай от поредицата оставки под външен натиск, а не по причина несправяне със служебните задължения“.

„Еднолично провежданата кадрова политика на отстраняване на отговорни професионалисти без аргументи и по причини, несвързани с тяхната работа, създават чувството на несигурност и страх сред техните колеги в МС и в държавната администрация като цяло. Това предопределя назначаване на страхливи и изпълнителни „калинки”, твърди още Валери Симеонов.

Според Валери Симеонов въпросните уволнения не са в резултат на несправяне с работата, а от случайни инциденти, маргинални режисирани протести или недоказани обвинения.

Валери Симеонов и партията му в официален партиен документ дават изключително негативна оценка за състоянието на държавата под ръководството на Борисов: ширещата се корупция, лобизъм и беззаконие.

„Политическото споразумение между нас и партньорите ни не беше с цел да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се правим, че не забелязваме ширещата се корупция, лобизъм и беззаконие.“

Вицепремиерът и НФСБ са убедени, че „тези бързи популистски пожарогасящи решения“ на премиера Борисов „носят негативи на държавното управление неизбежно и са мехлем само за онези десетина процента, не особено интелегентни и мразещи всичко, сънародници“.

Лидерът на НФСБ и хората му твърдят, че са“притеснени от този модел на управление, който поставя под риск изпълнението на коалиционната програма на правителството“.

Валери Симеонов и партията му смятат, че премиерът е нарушил конституцията и е „уволнил“ председателя на парламента Димитър Главчев. „В разрез с Конституционното разделение на властите министър-председателят се намеси грубо в работата на НС и уволни председателя Димитър Главчев ,“ се казва в декларация на НФСБ.

Вицепремиерът Симеонов напомня на премиера Борисов, че „девизът на НФСБ, приет и за девиз на коалицията, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО!

Десетки са случаите, в които се нарушава точка 6 от коалиционното споразумение от страна на премиера Бойко Борисов, посочва още Симеонов.

Депутатите на НФСБ ще гласуват против подаването на оставки на тримата министри – Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков.

Източник: Епицентър.бг