Валония пак попари ЕС и Канада: Отхвърляме всякакви ултиматуми за СЕТА!

Ръководителят на правителството на белгийската автономна област Валония Пол Маниет отхвърли всякакъв ултиматум на Европейския съюз, за да гарантира подписването на споразумението за свободна търговия с Канада (CETA), предаде Франс прес, позовавайки се на агенция Белга.

„Отправянето на евентуален ултиматум не е съвместимо с упражняването на демократичното право“, заяви Маниет, чиято съпротива срещу споразумението пречи на приемането му от ЕС.

Той изтъкна, че не е запознат с обявяването на ултиматум от ЕС на Белгия и посочи, че винаги е отказвал да се вписва в „принудителни срокове“.

„Връчват ни разочароващ документ и в същото време ни поставят ултиматум. Това е много учудващо. Кара ни да си поставяме въпроси каква е целта, която се преследва“, посочи пред АФП източник от обкръжението на ръководителя на валонското правителство Пол Маниет.

ЕС постави ултиматум на Белгия до утре да преодолее съпротивата на Валония срещу търговското споразумение с Канада, в противен случай срещата на върха за подписването му в четвъртък ще бъде отменена.

Белгия е единствената от 28-те страни от ЕС, която не може да подпише договаряното в продължение на седем години Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA – лат. букви) заради съпротивата на Валония. Споразумението засяга 500 милиона европейци, а валонците са 3,6 милиона, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Живописната белгийска френскоезична провинция Валония попадна в светлината на дипломатическите прожектори през изминалата седмица, отбелязва ДПА. Регионът с население 3,6 милиона души, който преди два века е станал свидетел на разгрома на Наполеон при Ватерло, изглежда потопи ключово търговско споразумение между ЕС и Канада.

Миналия петък регионалното правителство на Валония отказа да одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA – лат. букви) с Канада след гласуване в местния парламент. Според белгийската федерална система всички пет регионални и основаващи се на езиков принцип парламента, представляващи Валония, Фландрия и белгийските френскоговорящи, фламандскоговорящи и немскоговорящи общности, имат широки правомощия по редица въпроси.

Тези въпроси включват международни споразумения, които се отразяват на регионалните интереси, включително и споразумението СЕТА.

Социалистическото правителство на Валония се опасява, че сделката може да подкопае социалните и екологични стандарти и да застраши регионалния селскостопански сектор. Смята се, че федералната политика също играе роля. Социалистическото правителство на Валония блокира споразумението, но белгийският премиер Шарл Мишел, който е начело на десноцентристко коалиционно правителство, трябва да понесе последиците.

При друг политически контекст те вероятно не биха блокирали СЕТА, каза пред ДПА Дейв Синардет от Свободния университет на Брюксел.

Канада и ЕС предложиха на Валония различни компромиси и уверения, че СЕТА няма да подкопае стандартите, но премиерът на провинцията Пол Маниет не отстъпи./Епицентър.бг