Външният министър на Украйна: Трябват ни от куршуми до изтребители! Който не е с нас е с Русия

Министърът на външните роботи на Украйна Дмитро Кулеба, който е в София, след срещите си с премиера Кирил Петков, президента Румен Радев и българския си колета Теодора Генчевска разговоря и с външната комисия в НС.

„Искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат на Украйна – тези, които не ни помогнат днес, помагат на Русия, подкрепят руската агресия и убийствата на наши граждани“, коментира след заседанието на комисията той.

Кулеба призна, че Украйна има нужна от помощ и то не само хуманитарна, но и военна.

„Когато си във война, се нуждаеш от всичко – от куршуми до изтребители. Дадохме лист с искания си на страните, България също го има. Уважаваме вътрешнополитическата ситуация в страната, но искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат на Украйна – тези, които не ни помогнат днес, помагат на Русия, подкрепят руската агресия и убийствата на наши граждани“, коментира той.

Кулеба допълни, че българското правителство и българският парламент знаят какви са исканията на Украйна и ще решат как и кога ще помогнат на Украйна.

От своят страна Генчовска припомни, че има две предложения за отпускането на военна помощ за Украйна – едното е на депутати от ДБ, другото от ГЕРБ, те ще минат през парламентарни комисии

Те обаче не са обсъждани от МС.

Източник: dnes.bg