Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“: Борисов пълни хазната с парите на бедните

„Данъците са ниски само за високодоходните групи, а високи – за нискодоходните“, това коментира Ваня Григорова, икономически съветник на бедни в предаването „Делници“ с Николай Колев.

Тя заяви, че Борисов пълни хазната, която управлява с парите на бедните и доказателство за това е предложението първият ден от болничните да се плаща от работника.

Твърдението на Владислав Горанов, че такава е практиката в 2/3 от страни от ЕС, е невярно. Няма всеобхватен и детайлен анализ точно как се изплащат болничните в целия ЕС, каза Григорова и допълни, че публикуваната карта в известен вестник е манипулативна.

„Натискът на работодателите да се оттърват от плащането на болничните е от много време, но в последните месеци е масиран“, каза Григорова и допълни, че правителството влиза в ролята на защитник на работодателите, и то подло. Правителството заобикаля демократичните процедури, които уж самото то подкрепя.

Според Ваня Григорова, твърдението, че спестените средства от болничните ще се инвестират за изграждане на ясли и детски градини, е нелепо, защото тези пари ще останат в джоба на работодателите, а няма да влязат в държавата.

Предложението НОИ да покрива и първите три дни също не е адекватно, защото това ще доведе до увеличение на осигурителната вноска. Фондът за изплащане на болничните е в дефицит. „Ние сме страната с най-ниска заплата, с най-лоши условия на труд и с орязана осигурителна система“, допълни тя. По думите й фалшивите болнични могат да бъдат намалени само с контрол, а не с презумпцията, че всички болнични са фалшиви.

Григорова подчерта, че е важно всички заинтересовани лица да подкрепят евентуален протест. Тя допълни, че при преговорите за цената на нощния труд с полицейски и медицински представители, в протестите са взели активно участие само полицаите. Синдикатите настояват за спешна среща с премиера и са в стачна готовност.

Източник: Телевизия Евроком