Ваня Григорова: С новите промени за извънредния труд ще работим по 9 часа на ден, а по света работните часове намаляват

Хората по цял свят се стремят да намалят работния ден, а тук правим промени за извънредния труд, с които го увеличаваме допълнително от 150 на 300 часа годишно.

Към момента според Кодекса на труда извънредният труд е забранен, записано е, че такъв може да се полага за наложителни дейности – например аварийни дейности и природни бедствия, обясни пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник в синдиката.

Има обаче и текст за започната работа, която не може да се довърши в работното време – именно през този текст се нарушава масово забраната за извънреден труд, подчерта Григорова. По думите й чрез настоящата поправка работодателите се опитват да легализират незаконни практики.

Поправките се записват въпреки почти двугодишния отпор, който КТ „Подкрепа“ демонстрира спрямо извънредния труд. Натискът за двойното му увеличение е още от началото на 2019 година, припомни синдикалистът.

За хората, за които ще се прилагат новите разпоредби, ще бъде възможно работният ден да стане 9 часа на фона на световната тенденция да се намалява работното време, отбеляза още Ваня Григорова.

500-600 часа извънреден труд са натрупали служители на „БДЖ Товарни превози“. По думите й, така хората се превръщат в „ходещи бомби“.

„Искаме ли да се повтори Хитрино? Искаме ли да се повтори случаят, в който преуморена акушерка преби 4-дневно бебе?“, попита тя.

Често извънредният труд дори не се отчита като такъв. Той се прикрива чрез т.нар. сумирано изчисляване на работното време и се зачита като нормален, без да се заплаща, гласят други аргументи на синдиката.

Практиките в Европа за извънредния труд са разнопосочни. Увеличение от 200 на 400 часа в Унгария например е предизвикало излизането на десетки хиляди работници по улиците, обясни Григорова.

На протеста днес ще бъде изразено недоволство и срещу еднодневните трудови договори.

„В момента, в който дойде инспектор, набързо се надраскват няколко такива договора и останалите хора се прогонват от нивата. Те им служат за алиби, за да продължат да полагат недеклариран труд“, коментира експертът.

Според Григорова обхватът на еднодневните трудови договори в различни сектори се разширява. Евродиректива се опитва да ги ограничи, а ние доброволно разширяваме, коментира Ваня Григорова.

Източник: Petel.bg