Варненският адвокат Петър Николов попиля бТВ: Петър Низамов – Перата е незаконно задържан

Отворено писмо и право на отговор до bTV и Главния прокурор за незаконното задържане на Петър Низамов – Перата в следствения арест в качеството ми на негов адвокат.

На 03.07.2017 г в материал публикуван в Интернет и излъчен по новините на bTV под заглавие „Екипът на bTV от Асеновград: Перата очевидно искаше ескалация на напрежението.” се съобщава “Още по време на шествието Перата се опитваше да провокира екипа на bTV. Той беше на първа линия и при опита да пробие полицейския кордон, за да нахлуе в ромската махала.

Точно тогава се насочи към оператора на bTV Петър Джанаваров и му нанесе удар.“ Новината е съпроводена с твърдение на журналиста Росен Цветков „Екипът ни е категоричен, че Перата се е подготвял отдавна за този протест.“ Джанаваров и Цанков гостуват в новинарската емисия на телевизията. Излъчен е репортаж с кадри показващи конфликт между Низамов и операторът Джанаваров. Част от кадрите не са на bTV. Както стана ясно, това са кадри на телевизия ТВ САТ КОМ – Асеновград.

Същите са приобщени като веществено доказателство по делото образувано за нанасяне на телесна повреда на Петър Джанаваров. Тези кадри бяха разпространени и в youtube на адрес https://www.youtube.com/watch…. Oт кадрите излъчени по bTV и целият материал на ТВ САТ се виждат съществени разлики. Първият материал е с монтаж, направен след заснемането на събитието. Вторият материал е публикуван от независим източник без монтаж. От него е видно, че Петър Низамов се намира в гръб към репортера Росен Цветков и Петър Джанаваров, като в този момент разговаря с други хора около него. Събитието се излъчва на живо на личния профил на Петър Низамов във Фейсбук. В едната си ръка Низамов държи българско знаме, а в другата мобилен телефон, с който заснема и предава на живо цялото събитие. През цялото време екипът на медията следва Низамов по улиците на Асеновград, очевидно търсейки сензация, въпреки че в протеста участват хиляди граждани, а Низамов не нарушава обществения ред. По същия начин няколко дни след това bTV, единствена, участва при проверка на Горското стопанство във фирмата на майката на Низамов, при която не са установени нарушения, т.е. повод за репортаж не е имало от самото начало. И тук остава въпроса откъде медията е знаела за въпросната проверка и защо други медии не са били поканени от властите и защо не са открити никакви нарушения.

В друго журналистическо разследване медията, без да е страна по делото, публикува документи от гражданско дело на Низамов, по което съм негов повереник, като представя действията си като „журналистическо разследване“.

По този начин представители на медията се опитват да окажат влияние върху крайното решение на съда. Btv медия груп е добре запозната, че Петър Низамов е предявил граждански искове срещу няколко бургаски медии, затова че същите са публикували информация, че той е извършител на деяние, за което е бил оправдан. С декларация, подписана и от медията, е заявено, че българските граждани нямат право да търсят правата си по съдебен ред срещу медии, тъй като нарушават „свободата на словото“. Акт, който е без прецедент в Република България, а сигурно и в световната история. Искам да обърна внимание, че освен тези нарушения на българското законодателство не се зачита и правото му на реабилитация по реда на Наказателния кодекс на Република България, като непрекъснато се внушава на обществото, че Низамов е осъждан за множество престъпления. Към настоящия момент Низамов съгласно българското законодателство е неосъждан и медията е длъжна да се съобразява с това.

Ето защо реакцията на българския гражданин Низамов е отрицателна, виждайки камерата на Btv. Едва ли има човек, уважаващ себе си, който след толкова негативни репортажи и новини по негов адрес би се зарадвал и прегърнал вашите служители. В едно от предаванията „Тази събота и неделя“ водещата Жени Марчева пожела иронично и злобно в разговор с Низамов, излъчен пряко в ефир, „Приятен престой под домашен арест.“ въпреки, че в последствие Низамов бе оправдан, а престоят му в ареста и под домашен арест се оказа неоснователен. Сигурно, ако вие сте там, едва ли бихте искали да видите някого, който ви пожелава „Приятен престой“ в ада. Реакцията на Низамов е огледало на поведението на Джанаваров и Цветков, които в неделната вечер за пореден път са тръгнали на лов за сензации с надеждата да бъдат ошамарени от някого. За Цветков, като обикновен зрител, мога да кажа, че това е нещо нормално, ако го набият, значи е направил топ репортаж. И с надеждата някой да бъде набит в неделната вечер, та да има с какво да се похвали пред целокупната аудитория, Джанаваров се хвърля към Низамов като петел на кокошка, навлизайки в личното му пространство, очаквайки да се случи нещо сензационно. След като Низамов му отвръща със снимане по подобен начин, лице в лице, на кадрите ясно се вижда, как държейки камерата с дясната ръка и дясно рамо, Джанаваров нанася удар на Низамов, избивайки телефона от ръцете му, който в този момент пада и Низамов се навежда.

Реакцията на околните очевидци дори изпреварва тази на Низамов, като те се нахвърлят вербално срещу оператора и питат защо е ударил Перата, след което Перата на свой ред във видимо състояние на афект отговаря със същата агресия в стила на Джанаваров. За да го спаси от гнева на тълпата, полицията издърпва назад екипа на телевизията. Не е вярно твърдението на Джанаваров, че той е бил изблъскан от полицаите в посока на Низамов, Джанаваров сам тръгва към него и бива прибран от полицаите, след като ясно се вижда, че нанася удар с лявата си ръка.
След като за цялото общество видя от немонтираните кадри какво точно се е случило в Асеновград вечерта на 02.07.2017 г, призовавам Петър Джанаваров да отговори в ефира на bTV на обществото, или където, пожелае и най-вече пред органите на Прокуратурата и МВР:

1. Удари ли пръв Петър Низамов?
2. Извини ли му се след това? (Ако заяви, че не се е извинил сме готови да предоставим аудиозапис на разговор между тях двамата, в който се чува „Извинявай Пера“.
3. С какви доказателства за подготовката на Петър Низамов разполага bTV?
4. Разполагаше ли с кадрите на ТВ САТ bTV при излъчването на новината?
5. Публикува ли всички кадри bTV?

Призовавам Петър Джанаваров да отговори честно, мъжки и достойно, без да се крие зад работата си и следствени тайни и ако трябва да бъде готов да понесе последствията си за това. Призовавам bTV Media Group да извърши вътрешна проверка и да накаже дисциплинарно Петър Джанаваров, който не само излъга пред цяла България, но с действията си накърни доброто име на медията в обществото, на журналистиката като професия и сериозно подкопа доверието на българския народ в обективността на bTV.

И не забравяйте, какъвто и да е Петър Низамов, той е човек като всички нас, с деца, семейство, работа, фирмата на майка му издържа семейства и плаща данъци. Той има право на живот и на бъдеще независимо от миналото си. И той, като всички останали, има право на справедлив и честен съдебен процес, което нито една медия не може да накърнява. И докато вие порицавате Петър Низамов още едно дете почина от циганските погроми. И предполагам не Низамов е виновникът за това и за последвалите реакции, както и за протеста в Асеновград. Също така, не забравяйте, че преди правата на медиите, във всички демократични конституции е заложено на първо място правото на човешко достойнство и щастие и всеки един от вас утре може да попадне в ареста, заради лъжа, като тази на Джанаваров.

Тъй като настоящото писмо е право на отговор до bTV и е на вниманието на Прокуратурата, настоявам bTV да го публикува в пълния му текст, както и да излъчи кадрите на ТВ САТ КОМ, посочени от нас, а Върховна касационна прокуратура да се самосезира и да извърши проверка как протича разследването по досъдебното производство, какви показания са дадени от свидетелите Джанаваров и Цветков, разполага ли разследването с пълните видео и аудио материали и как са приобщени същите по делото, съответства ли наложената мярка за неотклонение на правонарушението и на интересите на обществото.

Адвокат Петър Николов, Фейсбук