Васил Иванов: Поредните лъжи от шефовете на Нова телевизия, наричат Борисов „нашия премиер“

През уикенда в обширно интервю за в. 24 часа , Дидие Щосел, най-големият шеф на Нова телевизия – излъга безцеремонно, в опит да защити дясната си ръка – шефката на „Новини и акнуални предавания – Дарина Сарелска.

По повод моето напускане той заявява, цитирам: „Всеки, който по някаква причина е загубил работата си, твърди, че това е станало заради цензура“. Аз не бях загубил работата си. Напротив – работех в Нова телевизия.

На 18 април, аз едностранно подадох молбата си за напускане. Тя бе адресирана до същия Дидие Щосел и в нея аз посочвам в мотивите за напускането си: „Системна цензура, упражнявана към мен и моята работа от шефката на „Новини и актуални предавания“ – Дарина Сарелска“.

Дидие Щосел така и не поиска да се срещне с мен и да чуе моите аргументи и конкретните причини за да реша да се махна от медията, в която работя 12 години, и където бях ценен през годините от всички колеги и шефове, в това число по думите на самия Щосел казал ми преди време – и от самия него. Тоест аз напуснах заради цензурата, а не „защото съм останал без работа и се оправдавам с цензура“, както внушава в статията Щосел.

Това е първата лъжа. Втората – „материали, предложени от журналистите се отхвърляли, защото можело да са непълни, без да е включена засегната страна, да не са интересни“ и пр. Материалите се отхвърляха заради цензура от 1 година насам. Няколко месеца след като ГЕРБ спечели 80 процента от кметските места. А именно общините разпределят 17 милиарда от еврофондовете в този 4 годишен програмен период. И тогава – преди около година, на оперативка Дарина Сарелска съобщи на нас журналистите от „разследващия екип“, че повече няма да се занимаваме с кметове и обществени поръчки. Казах го аз и обясних, че заради това напускам. Пуснах записи на мои разговори с двама колеги от екипа – журналистът Марин Николов и координаторът на предаването ни – Антон Събев, в които добре се чува, как те потвърждават думите ми, и ясно казват, че са били на споменатата „опаративка“ и са чули с ушите си заповедта на Сарелска. Който е гледал пресконференцията ми ги е чул, как освен, че потвърждават забраната, коментират и се чудят какво ще разследваме след тази забрана. За Дидие Щосел тези записи не съществуват, четейки изявленията му пред в. 24 часа. Забравяйки за моето твърдение, както и за потвърждението му чрез излъчените записи от разговорите с другите журналисти, Дидие Щосел ограничава коментара си до цитирам: „Познавам добре Дарина. Тя никога, никога не би цензурирала когото и да е“.  От подчинената му Нова телевизия също не се коментира какво казвам аз, какво се казва в записите, а само дали е морално и законно това, че съм направил записите.

Третата лъжа: Щосел казва, че от 2013 година се занимава активно с Новините и публицистиката. „Взех най-добрита, които работеха тук и най-добрите, които можех да взема отвън.“ Е, като съм бил от най-добрите, а и помня срещата с него от онези години, на която ми предложи доста висока заплата, екип който да ръководя и пълна свобода, само и само да остана в Нова телевизия – защо сега изведнъж си обяснява действията на Сарелска със смехотворните твърдения, че „материали са отхвърляни заради маловажност, липса на всички гледни точки, дали материалите са добре подготвени и дали темата е проучена достатъчно“. Може би Щосел иска да каже, че не са ми добре проучени предаванията, и че не ги подготвям добре!? Практиката в работата ми, липсата на съдибни дела към мен в 24 годишната ми кариера и десетките награди за журналистика, в това число от чужбина, както и честите покани да чета лекции на студенти по журналистика вероятно не са достатъчни според Дидие Щосел. И Сарелска ей така от 1 година намира материалите ми за „недобре подготвени, непроучени и маловажни“. Точно от 1 година след местните избори….

Факт – 12 материала , повечето за кметове и обществени поръчки ми бяха спряни от Сарелска. В това число на имейла още от декември ми стои изпратения на Сарелска готов материал за един кмет на столичен район. Само за едни 4 милиона кражба става въпрос. Материала, както ми каза Сарелска в началото на април „го оставяме дълбоко във фризера“. А след интервюто с кмета, материала завършва с думите му: „Това ако го пуснеш, Борисов ще ме изгони“. Защо не се излъчи този материал г-н Щосел, той е готов и одобрен от половин година. „Добре е подготвен, темата проучена достатъчно, само за 4 милиона е кражбата…сигурно за това е маловажен“. И малко статистика – преди ГЕРБ да спечели масово, кметовете бяха от различни партии, тогава за година и половина – до октомври 2015 г имам заснети разследвания за ШЕСТНАДЕСЕТ кмета. От спечелването на ГЕРБ – от октомври 2015 г до април 2017 – пак година и половин, имам заснето разследване за ЕДИН кмет. И не го излъчват. А изобщо се стигна до заснемането му, защото рекламодатели на Нова телевизия се оплакаха за това, че са „порязани брутално“ в нагласена обществена поръчка. Оказа се точно така. Но този ЕДИН кмет си е кмет. Телевизионно разследване за него нее се появи.

Публикувам и снимка да може всеки сам да направи изводите си за явното настроение и отношение на Дидие Щосел към властта в България и лидера на една конкрентна партия. Думите на французина Дидие Щосел за Борисов – „нашия премиер“ са показателни.

Може би само тези неща са достатъчни и обезмислят всичко написано дотук.

Васил Иванов, Фейсбук