Вдигане на минималната пенсия, без равно на него процентно повишение на всички пенсии, е престъпление против пенсионната система

Като подкрепя решението на новите управляващи за повишаване на минималните пенсии в Република България, Съюз на пенсионерите 2004 – най-голямата пенсионерска организация в страната, декларира: Вдигане на минималната пенсия, без равно на него процентно повишение на всички пенсии, е престъпление против пенсионната система.

Това се казва в Декларация на “Съюз на пенсионерите 2004“

Съюз на пенсионерите 2004 смята, че принципът на солидарността в пенсионната система трябва да се спазва и при промяната в размера на пенсиите. Ако само минималната пенсия се повиши, това ще е несправедливо към хората, които са се осигурявали, защото техните пенсии ще станат равни на тези, които не са плащали осигуровките си.

Непропорционално на заслугите повишаване на пенсиите е опасна социална политика, създаваща социално напрежение в редиците на българските пенсионери.

Вдигането на минималната пенсия, без да се индексират останалите пенсии, е несправедлив популистки ход и той не може да бъде подкрепен от нашия съюз.

Ние настояваме новото правителство да ревизира това решение на преговарящите екипи на ГЕРБ и Патриотичния фронт и индексира всички пенсии.

Ако третото правителството на Бойко Борисов пренебрегне справедливото ни искане, ние ще предприемем протестни действия още в първите дни на неговото управление.

Валентина Николова
И.д.председател на Съюз на пенсионерите 2004
12 април 2017 г.