Вече ще плащаме глоба от 100 лв., ако ни откраднат банковата карта

Българите ще плащаме до 50 евро при нерегламентирани плащания от открадната кредитна карта.

Това съобщават от Европейската комисия (ЕК) в брошура за правата на гражданите при плащания в Европа, цитирана от Българска народна банка (БНБ).

В брошурата експертите предупреждават, че в случай на небрежност, то дължимата сума при открадната карта може да е повече, пише БЛИЦ.

Отговорност не се носи, само когато банката е уведомена или когато тя, или доставчикът ни на онлайн платежни услуги не са направили достатъчно, за да установят идентичността на клиента.

В документа всеки гражданин на Европейски съюз (ЕС) може да провери какви са правата му, от какво може да се възползва при плащане онлайн и каква такса плаща при международни преводи. Плащанията в евро са със същите такси като тези в национална валута.

Таксата за теглене на пари в брой в евро извън мрежата от терминални устройства на вашата банка може да бъде еднаква също.

При пазаруване в магазин, търговците нямат право да начисляват допълнителни разходи, когато се плаща с карта, издадена в ЕС.

От ЕК напомнят, че тези права се отнасят за всички видове електронни плащания – кредитни преводи, директни дебити, плащания с карти и други.

В случай на проблем пък банката или доставчикът на електронни услуги са длъжни да отговорят в срок от 15 работни дни на изпратената от нас жалба.

Отговор няма ли, то гражданите имат правото да се обърнат към съответния национален компетентен орган.