Вежди Рашидов: Премиерът Борисов се превърна в изключителен държавник!

Има добра комуникация с турското правителство и дълбоко усещане за приятелство.

Така бившият министър на културата и председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов коментира обръщението „Тайпи“ на премиера Борисов към президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.

Рашидов бе гост на предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Нищо тайно няма, разговорите между двамата са официални, подчерта Рашидов.

Премиерът Борисов се превърна в последно време в изключителен държавник, изтъкна той. Запитан какво ние сме поискали от Турция, Рашидов каза, че е ставало дума за енергетика, газ, за култура.

В България няма бежанци, подчерта Рашидов. Те ни пазят границата, 85 милиона ще са на Дунава, ако искат, метафорично се изрази бившият културен министър.

Защо не била открита църквата на Стефановден?! Може ли с такъв примитивизъм да се говори, възкликна той по повод на забележкана на гостувалия преди него бивш генерален консул Георги Димов. Според Рашидов българската дипломация отдавна е настоявала за имотите на българската екзархия в Истанбул, но по време на визита на Борисов за 15 минути този въпрос е бил решен. Благодарение на добрите отношения между Борисов и Ердоган.

„Стига с този Гюлен! Какво правят вътре в страната, си е тяхна работа!“, коментира Вежди Рашидов по повод обвиненията, че българските власти връщат обратно турски граждани, които търсят закрила у нас.

Рашидов припомни, че е направил много изложби в Турция и е народен художник и на тази страна и затова е добър познат с турските президенти премиери. С Ердоган той се познава от времето, когато той е бил кмет на Истанбул.

Източник: Епицентър.бг