Велев: Пазарът на ток за бизнеса има признаци на организирана престъпна група

Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група.

При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция.

Поискали сме да се самосезират и КЕВР, и прокуратурата, за да видим защо се стига до тази ситуация.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

На 7 май, след многото празници, имаше нормално предлагане и нормална цена на промишления ток. На следващия ден Националната електрическа компания намали три пъти количеството предлагана енергия и цената изхвърча – в продължение на два дни беше най-високата в Европа – 84 евро на мегават, докато например в Сърбия, Румъния и Унгария беше около 40 евро на мегават, обясни Велев.

Има минимални количества, които трябва да се предложат от държавата на борсата. За нас умишлено се създава дефицит, не можем да повярваме, че това е от некадърност. При един такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони дневно от хората, защото, като е по-скъп токът, заплатите са по-малки, а стоките поскъпват. Тези огромни суми чрез НЕК и Електроенергийния системен оператор впоследствие се дават на американските централи, на ТЕЦ-Варна и на Ковачки, заяви Велев.

По думите му НЕК трябва да се преструктурира. Дружеството трябва да се раздели по лицензи, защото в момента в него има едно порочно кръвосмешение – НЕК е и производител и доставчик, и търговец на ток, и в мътна вода се лови риба, каза още Васил Велев.

Източник: Фрог нюз