Великобритания: Диктаторът на Кремъл Владимир Путин загуби стратегически войната срещу Украйна

Русия вече загуби стратегически войната срещу Украйна.

Това заяви началникът на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин, цитиран от Би Би Си.

Той отбеляза, че Руската федерация понесе тежки загуби и засили НАТО, към който Финландия и Швеция искат да се присъединят. „Това е ужасна грешка от страна на Русия. Русия никога няма да вземе Украйна под свой контрол“, каза Радакин.

Диктаторът на Кремъл Владимир Путин може да постигне тактически успехи през следващите седмици, каза той, но вече трябваше да използва около 25% от силата на армията си за това. На толкова висока цена Руската федерация успя да си върне малка част от украинската територия, като същевременно има 50 000 убити или ранени, добави Радакин.

Той заяви, че Великобритания ще подкрепя Украйна в дългосрочен план чрез доставка на голям брой оръжия. По-рано беше съобщено, че според британския анализатор Майкъл Кларк пауза поради интензивността на боевете на изток е неизбежна. Той отбеляза, че и руснаците, и украинците понасят тежки загуби. Военният експерт Олег Жданов подчерта, че днес Путин няма какво да представи на руското общество, няма победа, и е готов да жертва и последния руски войник в тази война.

Източник: Факти