Великобритания: Донбас ще бъде много твърд орех за Русия и има реален шанс украинците да прогонят руснаците

Британският министър, отговарящ за въоръжените сили, Джеймс Хийпи, каза за Скай нюз, че „Донбас ще бъде много твърд орех за Русия, за да го счупи“ и че има реален шанс украинците да прогонят руснаците.

Джеймс Хийпи заяви, че не трябва да се смята, че Русия „неизбежно“ ще успее да превземе части от източния украински район Донбас.

Според него Донбас е прекалено твърд орех за Русия и украинските сили имат шансове да отблъснат руснаците. Русия съсредоточава усилията си върху Донбас, като се състои от районите на Луганск и Донецк, след като не успя да постигне целите си в Северна Украйна.

Сражения между украинските сили и проруските сепаратисти в района се водят още след 2014 година, като в момента има нещо като фронтова линия на конфликта по протежение на 420 километра. Джеймс Хийпи каза, че силите са доста по изравнени в Донбас, отколкото бяха в района на Киев, тъй като украинците имат преимуществото от вече изградени защитни позиции. Министърът на въоръжените сили освен това отхвърли твърденията на Русия, че западните съюзници на Украйна провокират задълбочаване на конфликта като снабдяват страната с оръжия.

Запитан за коментарите на руския външен министър Сергей Лавров, че има заплаха от ядрена война, Хийпи отговори, че НАТО като организация не дарява оръжия. „Сергей Лавров може да си припомни, че причината да има война в Украйна сега е, защото Русия премина границите на суверенна държава и започна да превзема нейни територии“, изтъкна Хийпи и допълни: „Целият този шум от Москва, че някак си нейното нападения срещу Украйна е в отговор на агресията на НАТО е пълна глупост“.

Източник: БНР