Великобритания иска пълно изтласкване на Русия от Украйна и връщане на Крим

Руският Черноморски флот продължава да е в състояние да поразява цели по цялото украинско крайбрежие, въпреки загубата на флагмана „Москва“ и бойния кораб „Саратов“.

Това показват последните данни на британското разузнаване.

По данни на британското разузнаване около 20 руски бойни съдове, включително подводници, са в оперативната зона на Черно море.

„Босфора остава затворен за всички нетурски военни кораби, което прави невъзможна замяната на крайцера „Москва“, отбелязва Министерството на отбраната. Русия се опитва да откъсне Украйна от достъп до Черно море, което сериозно ще затрудни търговията ѝ, допълват британските военни, съобщи БНР.

Снощи британският външен министър Лиз Тръс открито призова Запада да снабди Украйна с противокорабни ракети, танкове и изтребители. Тя допълни, че победата на Украйна над Русия сега трябва да се превърне в стратегически императив за Запада, което означава, че руските сили трябва да бъдат отблъснати от цялата територия на Украйна.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви днес в интервю за „Скай нюз“, че Великобритания подкрепя пълното изтласкване на Русия от Украйна и не изключи подкрепа за Украйна да си върне Крим, който Русия анексира през 2014 година.

Източник: Bulgaria ON AIR