Великобритания изпадна в паника, че ще бъде изолирана от САЩ и Русия

На острова изпаднаха в паника, че сближаването между САЩ и Русия може да изолира Великобритания, пише британският „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Страховете на британците се засилиха, след като се разбра, че първият сериозен ангажимент на международната сцена на новоизбрания президент Доналд Тръмп ще бъде с руския му колега Владимир Путин, а не с Тереза Мей – министър-председателят на Великобритания.

Според британското издание историята от 1986 година може да се повтори. Тогава в Рейкявик се срещнаха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, след което се сложи край на Студената война. Сега там ще се срещнат Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Великобритания е сред най-големите критици на политиката на Кремъл. Тя остро критикуваше анексирането на Крим и подкрепата, която Русия оказваше на сирийския президент Башар Асад. Това дава поводи за опасения, че при един евентуален съюз между САЩ и Русия, Великобритания ще изпадне в изолация.

Британските страхове са свързани и с хладните отношения между Тереза Мей и Владимир Путин, които може да засегнат търговията с Америка, ако Доналд Тръмп се съюзи с Русия.

По информация на „Сънди Таймс“ (Sunday Times), британските служби имат притеснение за сигурността на агентите си, които работят в Русия. Новите отношения на сближаване между Вашингтон и Кремъл може да застрашат тяхната сигурност на територията на Русия. Още повече, че бивш агент на британското разузнаване е разпространил мръсното досие срещу новоизбрания президент Доналд Тръмп.