Великобритания призна пълния провал на икономическата война срещу Русия!

Трябва да избягваме самодоволството. Истината е, че войната в Украйна не върви добре за Запада – поне в едно отношение – говори на западната публика The Spectator.

От февруари миналата година, припомня вестникът, западните страни приеха двустранна стратегия. Една от точките беше, че те няма да влизат в пряк военен конфликт, а ще подкрепят Украйна с оръжие и друга военна техника.

Тази част беше успешна: Украйна успя да устои и в някои случаи дори да отблъсне руските сили – въпреки че, подчертава The Spectator, „изходът все още далеч не е сигурен“.

В другия аспект обаче се провали. А именно в плана за водене на икономическа война с Москва, която трябваше да предизвика финансов шок и страхопочитание в невиждан досега мащаб. Русия трябваше да бъде почти напълно откъсната от света чрез санкции и бойкоти на целия внос и износ.

И следвайки същата тази теория, обедняването на Русия би накарало Кремъл да се предаде. Малцина на Запад осъзнават колко зле върви този аспект на войната, The Spectator казва грозната истина.

Самата Европа плати висока цена за частичния бойкот на руския нефт и газ. Вносът на изкопаеми горива в Обединеното кралство от Русия беше £4,5 милиарда през 2021 г.; през годината до януари 2023 г. тази цифра – официално – падна до £1,3 милиарда. През 2020 г. ЕС получи 39% от своя газ и 23% от своя петрол от Русия; през третото тримесечие на миналата година тази цифра е спаднала съответно до 15% и 14%.

Но спадът в доставките от Русия за ЕС изобщо не означава, че руската икономика е претърпяла щети. Скоро стана ясно, че докато Западът се интересува от икономическата война, на останалия свят не му е интересно, както отбелязва The Spectator.

Тъй като износът на петрол и газ за Европа намаля, Русия бързо увеличи износа за Китай и Индия. Още по-лошо, част от руския петрол, изнасян за Индия, изглежда е бил връщан обратно в Европа, като все повече кораби изнасят рафиниран петрол от Индия през Суецкия канал.

Изглежда има известно отклонение и в другата посока. Разследване на германския вестник „Билд“ разкрива „тревожно увеличение на износа към страни, граничещи с Русия“.

Вносът на немски автомобили в Казахстан например е нараснал с 507% между 2021 г. и 2022 г., а в Армения със 761%. Износът на химически продукти за Армения е нараснал със 110%, а за Казахстан – със 129%. Продажбите на електрическо и компютърно оборудване за Армения са се увеличили с 343%.

Какво се случва с тези стоки, когато влязат в тези бивши съветски републики, не е лесно да се установи, но едно правдоподобно обяснение е, че оттам те влизат в Русия като пренасочени търговски потоци, логично заключава The Spectator.

Западът провеждаше политика на опити да атакува богатите руснаци, по-специално с икономически санкции. Но по ирония на съдбата, тъкмо те са тези, които най-лесно могат да получат достъп до западни стоки чрез пренасочена търговия /паралелни потоци/, осъзнава със закъснение британското издание.

С двойните си паспорти те могат да си позволят да пътуват в чужбина, за да купуват луксозни стоки. Западът започна своята санкционна война с преувеличено чувство за собственото си влияние по света. Както установихме обаче, на незападните страни им липсват и воля, и желание да наложат санкции както на Русия, така и на руските олигарси. Резултатите от погрешната сметка са видими за всички, признава The Spectator.

Миналия април МВФ прогнозира, че руската икономика ще се свие с 8,5% през 2022 г. и още 2,3% тази година. Както се оказа, миналата година БВП е спаднал само с 2,1%, а тази година МВФ като цяло прогнозира ръст от 0,7%.

Какъв е изводът? Не беше необходимо да се обявява погрешна икономическа война на Русия, пише The Spectator.

Е, не трябваше. И не са минали две години, откакто Западът призна пълния провал на санкционната политика, за която Русия предупреди още преди тези санкции да бъдат въведени.

Може би е време да помислят и за другите предупреждения? Факт е, че СВО в Украйна по един или друг начин ще приключи с победата на Русия, че светът ще стане многополюсен, а сегашните хегемони, ако не се опомнят, в най-добрия случай ще бъдат „един от многото” в новият световен ред.

И не е факт, че ще са в първия ешелон.

Превод: ЕС

Източник: Поглед.инфо