Великобритания: Всеки опит на Русия да прекъсне комуникационните ни кабели ще значи война

Всеки опит на Русия да прекъсне важни комуникационни кабели ще се разглежда като акт на война.

Това каза главнокомандващия на въоръжените сили на Великобритания адмирал сър Тони Радакин.

56-годишният адмирал сър Тони Радакин предупреди, че през последните години е имало сериозен ръст в подводната активност на руснаците.

Междувременно външният министър Лиз Трус вчера призова Русия да прекрати „злобната си дейност“ спрямо Украйна, а от НАТО казаха, че страната ще плати „висока цена“, ако атакува съседа си.

Сър Тони каза също, че е важно да се разработят „хиперзвукови ракети“ – които могат да летят с 3850 мили в час и са трудни за откриване, за да се конкурират с Москва. Той обясни: „Нямаме ги, а трябва да ги имаме“.

Подчертавайки заплахата от Кремъл, адмиралът каза: „През последните 20 години се наблюдава феноменално увеличение на засечените руски подводници и подводни дейности“.

Той каза пред The ​​Times: „Там се движи цялата световна информация и трафик. Русия увеличи способността си да застраши тези подводни кабели и потенциално да прекъсне тези подводни кабели.“

Кабелите са от съществено значение за предаването на интернет данни. Коментарите му дойдоха дни след като беше съобщено, че военен кораб на Кралския флот е повредил сонарното си оборудване при сблъсък с руска атомна подводница край Шотландия.

HMS Northumberland беше изпратен да открие подводния кораб на Русия на около 200 мили северно от Шотландия поради опасения, че е способен да скъса подводни кабели.

Но когато корабът премина над горната част на подводницата, руската подводница се сблъска с кабела, който беше привързан зад кораба под водата.

По отношение на Украйна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че „рискът от конфликт е реален“, ако Кремъл не прекрати агресивните си действия.

Външните министри на алианса проведоха виртуални дискусии вчера, за да обсъдят натрупването на руски военни близо до границата на Украйна.

Разговорът идва преди разговорите между официални лица на САЩ и Москва в Женева утре, насочени към успокояване на кризата, и първата среща от две години на Съвета НАТО-Русия в сряда.

„Заставаме с нашите съюзници от НАТО в призоваването на Русия да прекрати своята злонамерена дейност и да се придържа към международните споразумения, които свободно е подписала“, каза Лиз Тръс.

Столтенберг каза, че макар желанието на Русия да седне на масата за преговори е „положителен сигнал“, те трябва да бъдат подготвени за възможността преговорите да се провалят.

Източник: Petel.bg