Вижте какво значи полицейски произвол, сякаш не живеем в правова държава, а в някаква диктатура

Вижте какво значи полицейски произвол, сякаш не живеем в правова държава, а в някаква южноамериканска диктатура.

Публикуваме какво е написал Иван Димитров в социалната мрежа Фейсбук без редакторска намеса:

Днес бях на разпит в 9-то РПУ Люлин

Призоваха ме по телефона, при това не мен, а чрез жена ми, която е по майчинство и то в час между 14 и 16 часа, когато бебето спи

На протеста ми, че между призоваването и датата на разпита няма 7 дни, разследващия полицай Мазмаджиев си позволи да ми съобщи, че не съм бил компетентен. На въпроса ми, в какво качество ме призовава и по коя преписка или дело, ми отговори, че не се говорели такива неща по телефона и съм щял да науча като отида на разпит. Възразих, че се нарушават правата ми, на което Мазмаджиев ме заплаши, че ще ме заведе принудително, ако съм много отворен.

Стана ми изключително интересно, защото много обичам служителите на българската прокуратура и днес отидох с интерес на разпита, като преди да вляза дори качих снимка.

Нямаше и следа от този, който ме призова – Мазмаджиев. Поканиха ме в някакъв кабинет, където трябваше да чакам. Дойде ред да ме разпитат, когато изневиделица се появи Мазмаджиев, за да съобщи, че трябвало да се явя на разпознаване и да заповядам в еди коя си стая, където с някакъв номер съм щял да стоя до други хора.

Поисках да знам, какво се случва, но Мазмаджиев отказа да ми даде пояснения.

Поисках да науча номер на преписка, заради която съм там, обаче, отказаха да ми дадат, щото още нямало дело. Попитах за името на прокурора, под чието наблюдение някой ме разпознава, но не ми беше съобщено, като ми казаха, че била жена, която била отпуска. Настоях, че ми се нарушават правата, на което Мазмаджиев ми се скара, че зорлем се вкарвам в беля, щото съм отказвал съдействие и даже съпротива и щял да ме задържи за 24 часа. Настоях, че така могат да ме снимат и с пистолет, а после да ме обвинят, че съм застрелял Бойко Борисов, но ми казаха да мълча и стоя с някакво номерче, щото така наредил прокурора.

Мина това разпознаване и ме заведоха в стая, където да съм дадял сведения. Настоях, че все пак, трябва да бъда запознат, за какво съм тук, в какво съм обвинен, за какво са ме извикали и поисках призовка, с която да поискам да ми се заплати работния ден, както и разходите, които съм направил, за да ида в районното, както повелява закона. Отново бях заплашен със задържане за 24 часа, поради неспазване на разпореждания и оказване на съпротива. На възражението ми, че все пак, съм данъкоплатец и имам граждански права, ми се изсмяха. Започнаха да ми задават въпроси, как съм бил счупил носа на някакъв си учен физик, който бил преподавател в Софийския. На възражението ми, че отказвам да отговарям на подобни въпроси, ме заплашиха, че ще ме арестуват, защото отказвам да бъда разпитан. Написаха някакви глупости, което трябваше да бъде разпит на свидетел, които трябвало да бъдат написани така, че да се харесат на прокурорката и ме заставиха да ги разпиша, под угрозата, че ще ме арестуват, защото съм отказвал да бъда разпитан. Поисках да ми кажат, ще ми повдигнат ли обвинение или аз да им повдигна такова за тормоз, а те ми казаха, че ще ме викат, колкото си пъти искат, когато преценят и аз съм длъжен да се явя, защото, иначе, ще ме арестуват. В прав текст заявих на Мазмаджиев, че ще подам оплакване срещу този произвол, по целия канален ред и няма да оставя нещата така, най-малкото защото не е редно. И го направих тази вечер.

Пуснах сигнал до Окръжна Прокуратура, до Министерството на правосъдието, Министерски съвет, Висшия съдебен съвет и представителството на Европейската комисия в България.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1520568604656782&id=100001109700599

>
>