Владимир Путин: Руснаците ще идат в рая при евентуална ядрена война

Ние няма да бъдем страната, използвала първа тези страшни оръжия, увери руският президент

Руснаците ще идат в рая в случай на евентуална ядрена война, защитавайки се с воинска решимост, увери руският президент Владимир Путин, но подчерта, че всеки агресор, използвал атомно оръжие срещу неговата страна, ще бъде унищожен.

Това съобщи Агенция „Франс прес“.

„Агресорът трябва да разбере, че наказанието ще бъде неизбежно и че ще бъде унищожен. А ние, като жертви на агресия, като мъченици, ще отидем в рая. А те, те просто ще умрат, дори няма да имат време да се покаят“, заяви Путин на форума на клуб „Валдай“ в град Сочи.

Ако се стигне до ядрена война, Русия „не може да бъде инициаторка на подобна катастрофа, защото ние нямаме концепция за превантивен удар“, подчерта руският президент.

Той добави, че в подобна ситуация Москва ще изчака да се увери, че е обект на ядрено нападение, но няма да използва първа тези оръжия.

Русия смята, че новата ядрена доктрина на САЩ, приета в началото на тази година, е войнствена и антируска. През 2016 г. Путин разпореди засилване на руските ядрени сили и модернизация на въоръженията в отговор на засилването на военното присъствие на НАТО по границите на Русия, което Москва приема като заплаха.

През март руският президент похвали в реч пред парламента новите оръжия, разработени от неговата страна и ги определи като непобедими. Това предизвика опасения за нова надпревара във въоръжаването със САЩ.

Източник: Дир.бг