Владимир Путин прекратява ядрен договор със САЩ

Владимир Путин спира договор за ядрено оръжие

Отношенията между САЩ и Русия се влошават още повече. Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ, който прекратява споразумението със САЩ за унищожаването на обогатен плутоний от ядрени бойни глави, съобщава Ройтерс.

Споразумението за обезвреждане на плутоний от ядрени бойни глави между САЩ и Русия е подписано преди 16 години или през 2000 г. Това споразумение обаче е влязло в сила през 2010 г., когато руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Хилъри Клинтън, се подписват върху документ, който дава зелена светлина за унищожаването на 34 метрични тона плутоний чрез изгарянето им в ядрени реактори. Хилъри Клинтън тогава е заявила, че това е материал достатъчен за създаването на 17 000 ядрени оръжия. През 2010 година Сергей Лавров и Хилъри Клинтън разглеждаха това споразумение, като още една стъпка напред в сътрудничеството между САЩ и Русия за предотвратяването на разпространението на ядрени оръжия по света

До прекратяването на споразумението от руска страна се е стигнало поради три причини:

  1. Заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация.

2. Неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний.

3. Необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.

Веднага след указа на президента на Русия Владимир Путин, депутатът от Либералдемократическата партия Леонид Слуцки, който е кандидат за председател на комисията по външна политика, заяви, че Държавната дума е в готовност спешно да разгледа въпроса за прекратяване на споразумението със САЩ.

 Доналд Тръмп притеснен от руското ядрено оръжие

Американският кандидат за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп е притеснен от руския ядрен арсенал, който според него е доста по-съвършен и превъзхожда значително американския.

„Честно казано, руският президент Владимир Путин укрепваше военните сили отново и отново. Техните военни сили са доста по-силни. Руският президент се занимава с ядреното оръжие, а ние – с нищо“, заяви притеснен Доналд Тръмп, цитиран от CNN.

По нататък Доналд Тръмп обяви, че американското ядрено оръжие се е превърнало в музеен експонат. „Нашето ядрено оръжие е старо и амортизирано, а на Владимир Путин, доколкото съм чувал, е ново. По добре да бъдете внимателни“, добави притеснено Доналд Тръмп.

По време на първия кандидат-президентски диспут с Хилъри Клинтън, Доналд Тръмп отново се изказа обезпокоен от ядрения арсенал на Русия. Той изказа опасенията си, че ядреният арсенал на Русия е по-нов и по-добър от американския. Русия според Доналд Тръмп значително изпреварва САЩ в ядреното въоръжаване, което е доста притеснително.

„Нашите ядрени бомбардировачи B-52 са страшно много остарели. Ние не успяваме да догоним другите страни. Ядрените оръжия, а не измененията в климата са най-сериозната заплаха за САЩ.“, заяви кандидатът за президент Доналд Тръмп.

Американският милиардер Доналд Тръмп обяви, че в случай, че стане президент на САЩ, ще издаде заповед на американската армия за нанасянето на превантивен ядрен удар, в случай на заплаха за националната сигурност.

По всичко личи, че САЩ и Русия навлизат в новата схватка на студената война, където важат правилата за надпревара с ядреното въоръжаване. Русия вижда вече заплаха в САЩ и започва да обновява своя си ядрен арсенал. От друга страна кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп е доста обезпокоен от руските ядрени оръжия и, ако спечели мандат, ще пусне Америка в надпреварата за ядрено въоръжаване.