Владислав Горанов изръси, че висшето образование увреждало децата

Хартиените данъчни декларации ще отпаднат до 2020 г.

Това прогнозира в предаването „Седмицата“ на Дарик радио финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му бонусът за хората, които подават декларацията си по електронен път отпада от тази година с идеята, че до година-две електронното деклариране трябва да стане задължителна и единствена опция.

„Вече е много по-лесно да декларираш доходите си електронно, отколкото да го правиш по конвенционалните методи. Тук е ролята на държавата да направи следващата стъпка и да задължим хората да го правят само по този начин. Затова отпада и стимула“, обясни министърът.

„Надяваме се хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години. Ако зависи от мен 2020 г. няма да има хартиени декларации“, заяви Горанов.

Горанов коментира също и бюджета за образование през следващата година. По думите му средното образование е по-голям приоритет на държавата от висшето, което по думите му, в момента „уврежда българските деца“.

„Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца. Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности“, посочи Горанов.

„Академичната общност самодоволно проспаха процесите в икономиката. И сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години“, поясни финансовият министър.

Източник: Епицентър.бг