Владо Береану: В Румъния минималната заплата вече е 800 лв., а минималната пенсия 440 лв.

„Социалдемократите спечелиха изборите в Румъния с обещания за увеличаване на минималната заплата, което и направиха. През тази година ще я увеличават на 2 пъти. Сега е увеличена на 640 български лева (320 евро), а през юни ще стигне 800 лв. (400 евро). Така е по план“.

Това каза журналистът Владо Береану в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти (BIT) в коментара си за действителността в съседна Румъния.

Владо Береану поясни, че в Румъния печелят левите идеи, които налагат, освен увеличението на минималната работна заплата, но и на минималната пенсия за страната. Тя стигна 440 лв. (220 евро), което е немислимо за българските пенсионери, коментира журналистът.

Освен това от 1 януари тази година в Румъния се намали ДДС-то на 19%, а цента на горивата е паднала с 10%.

Румъния е и с най-висок ръст на икономиката в ЕС – с цели 5%.

Владо Береану допълни още, че румънската икономика е производителна, а ние почти нищо не произвеждаме.

„В Румъния нямаше абсурдната приватизация, както при нас. За България ще е много странно, но в Румъния около 18% са останалите държавни предприятия, все още се търси кой да ги приватизира, защото се продават на реална цена, а не за скраб“, коментира журналистът.

По неговите думи в Румъния се води истинска война срещу корупцията, която дава много положителни резултати за страната им.